Tőkés elszámoltatna

A román és a magyar államtól az előző öt évben kapott közpénzek elszámolására szólítja a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke. Az RMDSZ szerint elég, ha az illetékes hatóságoknak elszámolt a támogatásokkal.

2011. 04. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádemelés. Csúszópénz elfogadása gyanújával vádat emelt tegnap a román korrupcióellenes ügyészség Rácz Károly, a székelyföldi Kézdivásárhely polgármestere ellen. A Magyar Polgári Párt előzetes letartóztatásba helyezett, tisztségéből felfüggesztett elöljárója 3,3 millió forintnak megfelelő kenőpénzt vett át egy vállalkozótól a helyi önkormányzattal kötött szerződés végrehajtása fejében. Közben vádat emelt a bukaresti főügyészség Corneliu Vadim Tudor EP-képviselő, a Nagy-Románia Párt elnöke ellen hatósági személy elleni erőszak és bírói ítélet figyelmen kívül hagyása miatt, mivel megakadályozta visszaszolgáltatott pártszékháza kilakoltatását. (R. Sz.)


Az RMDSZ kasszájába az utóbbi öt évben befolyt adólejek és adóforintok nyilvánosságra hozatalát követeli az alakulattól az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Tőkés László, a szervezet elnöke – aki nemrég Budai Gyula kormánybiztost is felkérte, számoltassák el a közpénzeket kezelő határon túli szervezeteket – emlékeztet: a magyar balliberális kormányzás alatt a Szülőföld Alap Erdélyre jutó támogatásrészét az RMDSZ „kézi vezérlésű kuratóriumai” klientúraépítésre használták fel. Tőkés László többek között arra kíváncsi, mennyi romániai közpénzt kapott az előző években az alakulat, illetve az általa a bukaresti Kisebbségi Tanácsban megnevezett Communitas Alapítvány, és ebből mennyit osztott vissza az erdélyi magyar közösségnek nyilvánosan, továbbá mekkora az az öszszeg, amit nem nyilvánosan juttatott „baráti igények” kielégítésére. Hogyan gazdálkodtak az RMDSZ alapítványai, találhatók-e politikusok ezeknek a szervezeteknek a fizetési listáján, illetve utaltak-e közpénzeket adományként a politikai szervezet számlájára?
Kelemen Hunor RMDSZ-elnök korábban leszögezte, hogy az alakulatnak nincs mivel elszámolnia, Kovács Péter főtitkár tegnap blogján azzal védekezett, hogy az RMDSZ működtette alapítványok elszámoltak a hatóságoknak, nyilvános elszámolást pedig nem kérhetnek számon rajtuk. Kovács Péter egyúttal azzal számoltatná el az EMNT-t, mennyit költ erdélyi demokrácia központjai működtetésére.
Lapunk úgy tudja, az erdélyi diákoknak és óvodásoknak járó magyar állami oktatási-nevelési támogatás kiutalása hamarosan átkerül az RMDSZ Iskola Alapítványától a romániai magyar pedagógusszövetséghez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.