Törvényben szűrik ki az egyházakat

Kizárólag a primer hitéleti vallási tevékenységet végző egyházak kerülhetnek az új egyházi törvény hatálya alá – jelentette ki Szászfalvi László egyházi ügyekért felelős államtitkár tegnapi sajtótájékoztatóján. A kormány azt szeretné elérni, hogy azon szerveződések, amelyek a kiskapukat kihasználják, kikerüljenek az új egyházi törvény hatálya alól.

Tarics Péter
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Száz alá csökken a vallási közösségek száma, ha életbe lép az új egyházi törvény – közölte Szászfalvi László államtitkár. Mint korábban megírtuk, Magyarországon jelenleg 307 vallási közösség van bejegyezve, amelyek közül 143-nak van telefonszáma, 125 volt telefonon elérhető, 126-nak van honlapja, és hat olyan van, amelyik nem vallja magát vallási közösségnek.
Az államtitkár közölte, az egyházi törvény eddigi koncepciója két fő kategóriába osztja majd az egyházakat. A tervek szerint az elsőbe tartoznak a történelmi vagy hagyományos egyházak, ezekből négy van, de számuk minden bizonnyal nőni fog. Hogy mennyivel és mely egyházakkal, azt nem árulta el. (Ezek szerint a Hit Gyülekezete is ebbe a kategóriába tartozhat, hiszen a koncepció legalább 25 ezres és/vagy százéves honosság kimutatását irányozza elő.) Az államtitkár elmondta, a másik kategóriába tartoznak az elismert egyházak és vallási közösségek. Az államtitkár közölte, hosszú távú, stabil, kiszámítható alapot szeretnének teremteni az állam és az egyházak kapcsolatrendszerében.

Felháborodás. A Jobbik szóvivője, Mirkóczki Kálmán felháborítónak tartja, hogy a Hit Gyülekezete is a történelmi egyházak rangjára emelkedhet. Szerinte adott esetben a nemzetbiztonsági évkönyvekben rendszeresen kockázati tényezőként szereplő szcientológiai egyház is történelmi rangra emelkedhet, csakúgy, mint a Krisna-tudatú hívők egyháza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.