További visszaesés várható

Szabó Emese
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén februárban az építőipari termelés 3,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ezen belül az épületépítés 2,3 százalékkal haladta meg a tavaly februárit, az egyéb építményeké viszont 14,3 százalékkal – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal tegnap kiadott gyorstájékoztatójából. A jelentés azt is tartalmazza, hogy a szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése – a januári jelentős visszaesés után – 9 százalékkal magasabb, míg az egyéb építményeké 3,2 százalékkal alacsonyabb volt a januárinál. Az év második hónapjában az építőipar ágazatai közül az épületek építése 3,3 százalékkal kisebb volt a tavaly februárinál. Az egyéb építmények tekintetében egyötödnyi csökkenés következett be, ezzel szemben a speciális szaképítés – amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – 5,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. A februárban kötött új szerződések nagyságrendje 49 százalékkal alacsonyabb volt az előző évinél. A visszaesés részben a tavaly februárban az oktatási, sport- és idegenforgalmi épületekre, közmű-, út- és autóút-építésekre kötött nagy értékű szerződések miatti magas bázis következménye. Az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége a jelentéssel kapcsolatban kiemelte, hogy az építőipari vállalatok kilátásai az év elejéhez képest tovább romlottak – olyannyira, hogy a szövetség alelnöke a távirati irodát arról tájékoztatta: az idén az ágazatban 6-10 százalék körüli visszaesés várható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.