További viták arról, mi a magyar termék

Dénes Zoltán
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több változata van a magyar termékrendeletnek, s tárcán belül is viták zajlanak arról, hogy melyik kerüljön majd a miniszter elé aláírásra – mondta tegnap Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára egy szakmai rendezvényen. A legproblematikusabb, hogy a feldolgozott élelmiszerek esetében mit nevezhetünk magyarnak. E körben ugyanis az adott élelmiszer alapja gyakran valóban hazai, ám például a végtermékhez szükséges cukor, só vagy kakaó nem lehet itthoni, hiszen ezekből importra szorulunk. Az államtitkár szerint a legjobb megoldás az lenne, ha százalékosan szabnák meg, hogy mennyi lehet a külföldi termék aránya egy magyarnak tekintett élelmiszer esetében. Kardeván Endre ötszázalékos arányt tartana elfogadhatónak, de a tárcán belül felmerült a tíz százalék is. Gyaraky Zoltán, a tárca élelmiszerlánc-elemzési főosztályának vezetője szerint Kardeván államtitkárságán egyetértés van arról, hogy kétszintű rendszert vezessenek be, amelynek során az önkéntes jelölést a magyar és száz százalékban a hazai termékre bontanák. A legfeljebb ötszázaléknyi fűszert tartalmazót neveznék száz százalékban magyarnak, a csak magyarnak tekintett termék pedig puhább kritériumoknak kellene megfeleljen. – Úgy gondolkodtunk, hogy lehessen magyar az a termék is, amely a külföldről behozott sertésből készült, de itthon alakították ki végső ízvilágát, állagát – mondta Gyaraky Zoltán.
Úgy tudjuk, hogy a tárcán belül éppen ez a kérdés váltja ki a legnagyobb vitát, mivel az élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkárságon kívül ezt az ötletet más nem igen támogatja. A különböző magyar elnevezések használatát azért nem tartják jó ötletnek, mert elhitelteleníti az egész rendeletet. Ezt támasztotta alá a rendezvényen felszólaló Szalókyné Tóth Judit, az ACNielsen Piackutató Kft. ügyvezető igazgatója is, aki rávilágított: minél bonyolultabban határozzák meg a rendeletben, hogy mi a magyar, annál jobban elbizonytalanítják majd a vásárlókat. A legcélszerűbb, ha a rendelet egyértelműen fogalmazza meg, ki használhatja termékén a magyar elnevezést és a nemzeti jellegű grafikákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.