Új jogokra számíthat a rendvédelmi szféra

Bár az illetményemelés is napirendre kerülhet, a Belügyminisztérium az új életpályamodell bevezetésével akarja érdekeltté tenni a fegyveres és rendvédelmi dolgozókat, hogy minél tovább a pályán maradjanak. Úgy tudjuk, az elképzelések között szerepel, hogy a családnak is megérje, ha valamelyik tagja hivatásos szolgálatot lát el.

Bákonyi Ádám
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belügyminisztériumban tegnap nem kommentálták a Népszabadság értesülését, miszerint januártól akár 20-30 százalékos béremelést kaphatnak a rendvédelmi dolgozók, akik a korkedvezményes nyugdíj tervezett megszüntetése miatt demonstrációsorozatot hirdettek áprilisra. A tárcánál lapunknak úgy fogalmaztak, tisztában vannak azzal, hogy az elmúlt nyolc évben elmaradt béremelések mennyire hiányoznak az állomány tagjainak és családjaiknak. Ezért az illetményemelés napirendre kerülhet, ám ennek mértékéről még nem lehet érdemben nyilatkozni. A minisztérium ugyanakkor fenntartja álláspontját, hogy a börtönőröket, katonákat, nemzetbiztonsági és polgári védelmi dolgozókat, rendőröket, tűzoltókat és vámosokat új életpályamodell bevezetésével kell érdekeltté tenni abban, hogy negyvenévesen ne vonuljanak nyugdíjba, hanem minél tovább maradjanak az állomány tagjai. Ennek legfőbb szakmai oka, hogy a korkedvezménnyel élve éppen az a réteg hagyja ott a pályát, amely a legtöbb tudással, tapasztalattal bír, amely a legtöbbet adhatná a fiataloknak. Az elképzelések között szerepel, hogy a családnak is érdekében álljon az, ha valamelyik vagy akár több tagja hivatásos szolgálatot lát el. A rendvédelmi szféra bizonyos régi jogok helyett másokat kaphat – fogalmaztak a tárcánál. Hangsúlyozták, a szakszervezetekkel együtt akarják kidolgozni az új életpálya-modellt, az erre vonatkozó javaslatokat a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának április 5-i ülésére várják az érdekvédőktől. Mindezeket figyelembe véve a Belügyminisztérium indokolatlannak tartja a szakszervezetek tervezett tiltakozó akcióit.
A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDÉSZ) Hivatásuk és szerzett jogaik védelmében címmel hirdetett demonstrációsorozatot. Eszerint április 9-én, az Európai Szakszervezeti Szövetség budapesti tiltakozásán kezdődik az akció, majd az FRDÉSZ tematikus figyelemfelkeltő demonstrációkat tart: április 11-én a rendőrök és a polgári védelmi dolgozók, 12-én a vámosok, 13-án a katonák, 14-én a börtönőrök és 15-én a tűzoltók demonstrálnak a Parlament előtt. A sorozat fő eseménye április 16-án lesz, ekkor a Hősök teréről vonulnak a Parlament elé, ahonnan „addig nem távoznak, amíg meg nem egyeznek a kormánnyal”. Tegnap a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete is bejelentette, szerzett jogaik védelmében április 16-án demonstrálnak az Országház mellett, a Kossuth téren.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.