Új megyés püspököt nevezett ki a pápa Pécsre

Tarics Péter
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Udvardy György esztergom– budapesti segédpüspököt nevezte ki a pécsi egyházmegye vezetőjévé XVI. Benedek pápa. Emlékezetes, Mayer Mihály, az előző pécsi megyés püspök 2011. január 19-én mondott le az egyházmegye lelkipásztori kormányzásáról. A pécsi egyházmegye 2010 októberében került a figyelem középpontjába. Az ügyészség ugyanis nyomozást rendelt el, miután feljelentők bűncselekményekkel, köztük pénzügyi visszaéléssel, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel hozták összefüggésbe Mayer Mihályt, valamint Wolf Gyula volt egyházmegyei gazdasági igazgatót. Távozása után Veres András szombathelyi megyés püspök, aki többeket elbocsátott, apostoli kormányzóként látta el a vezetői feladatokat az egyházmegyében. Február végén a templomokban felolvasott körlevelében elismerte, hogy a Mayer Mihály ellen felhozott vádak egy része nem alaptalan. Majdnem ezzel egy időben Mayer a Hír TV-ben „médialincselésről” beszélt az ellene felhozott vádakkal kapcsolatban, amelyeket visszautasított.
Udvardy György a kinevezése után az MR1-Kossuth rádió Krónika című műsorának azt mondta: akkor tesz lépéseket a pécsi egyházmegyéhez köthető vizsgálattal összefüggésben, ha erre őt az egyházjog kötelezi. – Nem hiszem, hogy az lenne igazán a feladatom, hogy egy hosszú, régóta zajló, a tényeket nem mindig tiszteletben tartó kampánynak akarjak megfelelni. Az egyházamnak szeretnék megfelelni – fogalmazott. Mint mondta, szeretné jól végezni a lelkipásztori szolgálatot, figyelni a papságra és a családokra, koordinálni a katekézis feladatát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.