Új pályázatot írnak ki a családi házakra

Dékány Lóránt
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jövő hónap végén, június elején írhatják ki azokat a pályázatokat, amelyeken az 1992 előtt épült családi házak épületenergetikai korszerűsítését támogatják – jelentette ki Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkára tegnap a kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón. A már korábban kiírt Zöldberuházási programban (ZBR) elsősorban panelépületek nyerhettek el energetikai felújításra pénzt.
– A héten ítéltek meg 242 pályázatnak 13,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást a ZBR panel kettő program keretében. Ebből 23 500 lakás kaphat 40-45 százalékos vissza nem térítendő juttatást az épületenergetikai felújításhoz: szigeteléshez, a nyílászáró cseréjéhez és a fűtéskorszerűsítéshez – hangsúlyozta a szakpolitikus. Hozzátette, a 13,2 milliárd forintos támogatás 27-28 milliárd forint építőipari megrendelést hoz magával. Ezek a beruházások évi 23-25 ezer tonnával csökkentik a szén-dioxid- kibocsátást. – A nyertes pályázók hamarosan megkapják az értesítést, és négy hónapjuk lesz a szerződés aláírására. Egy-egy épület felújítása 3-4 hónapig tart, így akár már a fűtési idényre elkészülhetnek – magyarázta Bencsik János a távirati iroda beszámolója szerint. Megjegyezte, a nyertes pályázatok többsége, 55-60 százaléka budapesti, de harminc városban is vannak olyan lakóközösségek, amelyek a pályázati támogatásból részesülnek. Az államtitkár közölte, további megrendelést jelenthet az építőiparban dolgozó kis- és közepes vállalkozások számára, hogy közintézmények is kaptak támogatást épületenergetikai beruházásokra. A programban már 35 milliárd forint sorsáról döntöttek, és további ötmilliárd forintról határoznak a hónap végéig.
A ZBRprogramról szólva Bencsik János rámutatott, hogy azt a szén-dioxid-kvóta eladásából finanszírozzák. Elmondta azt is, hogy felgyorsították az egyes számú ZBR panelprogram kifizetéseit azért, hogy a kivitelezésben érintett kis- és közepes vállalkozások ne kerüljenek a csőd szélére. Az első negyedévben négymilliárd forintot fizettek ki abból a keretből, amit az előző kormány vállalásaként 2012 végéig kellett volna átutalni, és az év végéig még további 12 milliárd forintot kaphatnak meg az egyes számú panelprogramban részt vevők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.