Új vádirat készül Tóásó Előd perében

Lukács Csaba
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bolíviai belharc. A WikiLeaks által kiszivárogtatott titkos amerikai diplomáciai sürgönyök egyikéből kiderül, valójában nem a Santa Cruz-i ellenzék, hanem Jorge Santiesteban ezredes, a rendőrség hírszerzésének vezetője és helyettese, Walter Andrade százados bérelte fel Eduardo Rózsa-Florest. A céljuk az volt, hogy csapdát állítsanak a jobboldali ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz tartomány politikai és üzleti vezetőinek, s leszámoljanak velük. (MTI)


Két esztendeje lőtték agyon Santa Cruzban Eduardo Rózsa-Florest és két társát. A városban szombat este felvonulást tartottak az ártatlanul bebörtönzött politikai foglyok érdekében, tegnap pedig a Las Americas szállodában szerveztek megemlékezést a meggyilkoltakról. Tóásó Előd és 37 társa vádemelési perében a bíró nem találta elégnek a bizonyítékokat, és a vádlóknak öt napjuk van, hogy új vádiratot készítsenek.
Perdöntő erejű lehet az a hangfelvétel, amely szombat este került nyilvánosságra Bolíviában. Az EJU! televízióban lejátszott felvételen a terrorizmussal vádoltak perének vezető ügyésze, Marcel Sosa elmeséli egy kollégájának, hogyan kínozták meg a koronatanút, hogyan fizették le, és hogyan fogják megölni, ha nem vall a nekik megfelelő módon. Kiderül az is, hogyan fizették le a bírókat és hogyan távolították el azokat a legfelső bíróságból, akiket nem sikerült behódoltatniuk.
Tóásó Előd és gyanúsított-társai vádemelési tárgyalásán tegnap este Roland Sarmineto bíró úgy döntött: a vád nem tudott elég bizonyítékot bemutatni, ráadásul ezek ellentmondásban vannak önmagukkal, ezért öt nap múlva új eljárásra kerül majd sor. Marcel Sosa ügyésznek öt napja van arra, hogy új vádiratot készítsen új bizonyítékokkal. A védőügyvédek szerint a régieket már nem használhatják fel az új eljárásban, így megszűnik a terrorizmussal való gyanúsítás lehetősége, és Tóásó Elődöt szabadlábra kell helyezzék, mert fél évvel túllépte a vádemelés nélkül előzetesben eltölthető maximális időt, a tizennyolc hónapot.
Tegnap este Santa Cruz főterén megemlékeztek az ártatlanul bebörtönzött politikai foglyokról. Az ellenzék tiltakozott amiatt, hogy a kormány a három férfit meggyilkoló kommandósoknak hősöknek járó kitüntetést adományozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.