Uniós mentőcsomag Portugáliának

Miután José Sócrates ügyvezető miniszterelnök szerdán bejelentette a portugál kormány döntését, hogy pénzügyi segítségért fordul az Európai Unióhoz, megkezdődött a találgatás arról, hogy a lisszaboni szándékot miként fogják kivitelezni.

Hírösszefoglaló
2011. 04. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Uniós források szerint Portugália eddig még nem folyamodott hivatalos formában pénzügyi támogatásért, de az Európai Bizottság szóvivője szerint erre rövid időn belül sor kerülhet. A támogatásról várhatóan a június 5-i portugál választások előtt megszületik a döntés, majd igen rövid időn belül megtörténik az első hitelrészlet átutalása. Portugália helyzetéről a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) budapesti rendezvényein is szó esett. Angel Gurría, a szervezet főtitkára elmondta: tárgyalnak Portugália megsegítéséről, hogy az ország a következő hónapokban is eleget tudjon tenni fizetési kötelezettségeinek. Egyelőre korai a csomag nagyságáról beszélni, mert ez az ország finanszírozási igényeitől függ.
Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára pedig egy tegnapi háttérbeszélgetésen jelezte: az Európai Unió soros magyar elnöksége kész napirendre venni Portugália uniós pénzügyi támogatásának ügyét az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek ma kezdődő gödöllői ülésén.

Továbbiak a 9. és a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.