Útjára indult a tízéves vidékstratégia

A harmadik évezredben a nemzet akkor érezheti magát biztonságban, ha tudatosan védi tájainak épségét, lakosait jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel látja el – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, amikor társadalmi vitára bocsátotta a 2020-ig szóló vidékstratégiát.

Dénes Zoltán
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Útjára indította a hét végén a tíz évre előretekintő vidékstratégiát Fazekas Sándor. A miniszter egy szombati karcagi gazdafórumon úgy fogalmazott: a vidék alkotmányának szerepét betöltő dokumentum azokat a teendőket tartalmazza, amelyek végrehajtásával 2020-ra az ország társadalmi és gazdasági folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következik be. Hozzátette: az agrárstratégia megalkotásával és végrehajtásával a tárca a vidéki Magyarország egészének megújítására törekszik. Ennek érdekében négy területtel kapcsolatban határoznak meg tennivalókat: ezek az agrárgazdaság, a vidékfejlesztés, az élelmiszer-gazdaság, valamint a környezet védelme. A vidéki életfeltételek jelentős romlásának, a mezőgazdaság további hanyatlásának megállítása érdekében gyors és alapvető fordulatra van szükség – mondta a miniszter.
A stratégia központi, átfogó céljai közül Fazekas Sándor kiemelte a vidéki munkahelyek megőrzését és gyarapítását, a demográfiai egyensúly helyreállítását, az élelmezés és az élelmiszer-biztonság szavatolását, illetve az agrár- és élelmiszer-gazdaságunk életképességének növelését és piaci helyzetének javítását. Fontosnak nevezte továbbá a növénytermesztés és az állattartás egyensúlyának helyreállítását, az ivóvízbázisok védelmét, a vízkészletek, a talajok, illetve a természetes élővilág és a tájak megőrzését. A tárca arra törekszik, hogy a legszélesebb társadalmi párbeszéd előzze meg a stratégia és az erre épülő sarkalatos kerettörvény elfogadását, ezért felkérnek mindenkit arra, hogy legyen résztvevője a vidékstratégia megalkotásának.
– Magyarország szándékaink szerint olyan ország lesz, ahol az Európára jellemző sokszínű, minőségi termelést végző mezőgazdaság, a környezet- és tájgazdálkodás válik általánossá, amely úgy állít elő értékes, egészséges, biztonságos és génmódosítás-mentes élelmiszereket, hogy közben védi talajait, ivóvízbázisait, az élővilágot, a tájat,s benne az embert közösségeivel és kultúrájával együtt – közölte Fazekas Sándor. Hozzátette: helyre kívánják állítani a vidéki élet becsületét és vonzerejét, hogy újra büszkeség és öröm legyen vidéken élni.

Újra kell telepíteni a szőlőt. Magyarország és Ausztria egyaránt támogatja a szőlő-újratelepítési jogok rendszerének fenntartását az európai unióban 2013 után – hangsúlyozta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és osztrák kollégája, Nikolaus Berlakovich. A 2006–2009 között lezajlott borpiaci reformmal érintett érzékeny kérdések többségét sikerült megnyugtatóan rendezni. Egy kérdés azonban továbbra is nyitva maradt, ez a telepítési tilalom, illetve az újratelepítési jogok rendszerének kérdése – mondta Fazekas Sándor. A miniszter hangsúlyozta, hogy az EU-nak továbbra is a minőséget kell támogatnia a bortermelésben a mennyiség helyett. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.