Vadászatra készült Csontos

Több ponton is belezavarodott vallomásába tegnap Csontos István, a romagyilkosság-sorozat negyedrendű vádlottja a Pest Megyei Bíróságon. A férfi bizonytalankodása azért is lényeges, mert a vádirat egy része az ő vallomásán alapul. Csontos tegnap a tiszalöki emberöléssel kapcsolatban árult el részleteket, de azt is megemlítette, hogy nem biztos, hogy mindenki „bent van”, akinek köze van a támadássorozathoz.

Munkatársunktól
2011. 04. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Árpád azt mondta, hogy lefeküdt a földre, felpattintotta a lencsevédőt, és lőtt. A férfi annyit mondott, hogy jaj, és összecsuklott – állította tegnapi vallomásában Csontos István, aki a tiszalöki emberöléssel kapcsolatban árult el részleteket, de több ponton is magyarázkodni kényszerült.
A negyedrendű vádlott például nem emlékezett arra sem, hogy miután a Kiss testvéreket Tiszalök közelében a gyilkosság után felvette, majd autójukkal elakadtak a sárban, a testvérek említették-e, hogy elrejtik az erdő szélén a fegyvereket, vagy ő ezt csak kikövetkeztette abból, hogy Kiss Árpád és Kiss István eltűnt pár percre. Ez a momentum azért is fontos, mert a férfi 2009-es rendőri vallomásában még az előbbit állította. Kiss István másodrendű vádlott észrevételében meg is jegyezte, hogy a vádirat Csontos ezen vallomására alapszik, ami szerinte életszerűtlen.
– Nem tudtam meg tőlük, hogy mit csináltak a fegyverekkel – öszszegezte végül a tegnapi tárgyaláson Csontos István. A negyedrendű vádlott vallomásában azt is megjegyezte, hogy a maroklőfegyvert Kiss István másodrendű vádlott kezében is látta. Kiss István azonban kijelentette, ha a kezében lett volna a fegyver, akkor azon rögzíthették volna a DNS-nyomát is.
Csontos István tegnapi állítása szerint 2009. április 22-én este, még a tiszalöki akció előtt a debreceni Perényi 1. nevű bárba hívták a Kiss testvérek. A szórakozóhely pincéjébe lépve Csontos az asztalokon vadászfegyvereket és maroklőfegyvert is látott. Mint említette, a két vadászpuska és a marokfegyver mellett a Kiss testvérek ültek, akik a töltényeket tisztogatták. Csontos kiemelte, először arra gondolt, hogy vadászatra megy a csoport, bár kicsit furcsállta, hogy őt csak sofőrként viszik magukkal.
– Kérdeztem, hogy mire kellenek a fegyverek, erre Kiss Árpád azt mondta, hogy „nem kell félni, nem kell izgulni, majd meglátod” – emlékezett vissza a vádlott, aki a bíróság előtt azt mondta, hogy ez a megnyilvánulás nyugtatóan hatott rá, és nem gondolt gyilkosságra, majd úgy módosította állítását, hogy fenyegetve érezte magát. Csontos a tárgyalás végén azt is megjegyezte, nem biztos, hogy mindenki „bent van”, akinek köze van a támadássorozathoz.
Mint azt lapunk korábban megírta: a hat halálos áldozatot követelő gyilkosságsorozat feltételezett elkövetőit – Kiss Árpádot, Kiss Istvánt, Pető Zsoltot és Csontos Istvánt mint bűnsegédet – a főügyészség több emberen elkövetett emberöléssel és más bűncselekmények elkövetésével vádolja. Az emberölés-sorozat 2008. július 21-én Galgagyörkön kezdődött, a halálbrigád 2009 augusztusában Kislétán csapott le utoljára.
Csontos István szerdán a Pest Megyei Bíróság előtt bűnpártolóként ismerte el a bűnösségét, elmondása szerint a tiszalöki és a kislétai gyilkosságokban vett részt sofőrként. Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlottak eddig nem akartak vallomást tenni, a per a jövő héten folytatódik, várhatóan Csontos további vallomásával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.