Vagyonnyilvántartás: összeállt a rendszer

Elkészült a vagyon-nyilvántartási rendszer, amely lehetőséget teremt arra, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. megakadályozhassa az állam tulajdonában lévő ingó és ingatlan vagyon elbirtoklását.

Dénes Zoltán
2011. 04. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nél az az informatikai fejlesztés, melynek fő célja, hogy minimalizálják az állami vagyon elbirtoklásának kockázatát – jelentette be tegnap Molnár Zoltán, az MNV általános vezérigazgató-helyettese. Tájékoztatása szerint a 2006-ban, még a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) felügyeletével elindított beruházást akár másfél-két éven belül be lehetett volna fejezni, ám úgy tűnik, a vagyonkezelő előző vezetése nem kívánt komolyabb figyelmet fordítani a kezelésében lévő vagyon megfelelő rendszerezésére és az átláthatóság megteremtésére. Mint mondta, azt követően, hogy tavaly átvették a társaság vezetését, azonnal nekiláttak a négy évig „pihentetett” feladat elvégzésének, s így határidőre be tudták fejezni a fejlesztést. Ha ez nem sikerült volna, a beruházáshoz a norvég alapból elnyert 185 millió forint vissza nem térítendő támogatás kétszeresét kellett volna visszafizetni.
A végül kilenc hónap alatt befejezett informatikai fejlesztés nyomán lehetővé vált, hogy az MNV Zrt. megvédje az állam vagyonát – legalábbis Molnár Zoltán szerint; a rendszernek köszönhetően megakadályozható az állami vagyon elbirtoklása. A törvény szerint ingatlan esetében erre akkor kerülhet sor, ha azt tizenöt éven keresztül valaki sajátjaként használta, s a tulajdonos időközben egyszer sem lépett fel a használati jog tisztázása érdekében. Jelenleg körülbelül 50 per van folyamatban állami tulajdon elbirtoklása ügyben.
– Az új ügyviteli rendszer képes kezelni az MNV Zrt. 2008-as alakulásakor átvett KVI, Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. és a Nemzeti Földalap háromféle nyilvántartási rendszerét, s ezt egyeztetni a Földmérési és Távérzékelési Intézet (Fömi) közhiteles adataival – mondta Pancsor István, az MNV Zrt. informatikai igazgatója. Kérdésünkre kitért arra, hogy az adatfeltöltés folyamatos, a rendszer jelenleg körülbelül 70 százalékos szinten képes egyeztetni a jogelőd társaságok adatait a Fömi nyilvántartásával. A fejlesztés eredményeként az MNV válaszadási ideje az eddigi nagyjából 90-ről 30 napra csökkent.
Molnár Zoltán arról is beszámolt, hogy az állami ingatlanvagyon – nem hitelesített – könyv szerinti értéken 9000 milliárd forint. Ebben 212 000 darab földterület, 14 678 épület, 95 310 építmény és több mint 10 000 lakás van. A beruházás 2006-os indulásakor készített hatástanulmány alapján
30 000 állami ingatlant fenyegetett az elbirtoklás veszélye. Kérdésünkre arról is beszámolt, hogy az MNV Zrt. korábbi vezetése által Everest névre keresztelt egységes vagyonnyilvántartásból nem lett semmi, noha 400-450 millió forintot költöttek rá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.