Váltás új szociális rendszerre

Átláthatatlan és fenntarthatatlan jelenlegi formájában a mostani szociális és gyermekvédelmi rendszer – jelentette ki tegnap Soltész Miklós szociális államtitkár. A tárca ezért új koncepciót készített, amelytől azt reméli, a szolgáltatásnyújtás hatékonyabbá, rugalmasabbá és a szükségletekre orientálttá válik.

Mizsei Bernadett
2011. 04. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi szolgáltatórendszer megszervezésének és finanszírozásának új alapokra helyezését és hosszú távú, 2020-ig megvalósítható irányvonalait vázolja fel a Nemzeti szociálpolitikai koncepció. A tervezet – amelyet tegnap, a szociális ágazattal való konzultáció első állomásán mutatott be a tárca – május elején kerülhet a kormány elé.
Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár tegnap leszögezte, a jelenlegi ellátórendszer ebben a formában fenntarthatatlan, mivel átláthatatlan, ráadásul az utóbbi csaknem húsz évben a társadalom is jelentős mértékben változott. Mint mondta, nem vállalható tovább, hogy a szociális, gyermekvédelmi intézmények vezetői folyton kiskapukat, megoldásokat keresnek a finanszírozásra. Éppen ezért a koncepció célja, hogy az ellátórendszer átalakításával az intézmények helyett az egyéni szükségletekre és az azok kielégítésére alkalmas szolgáltatásokra épülő rendszert hozzon létre. A tervet készítő szakemberek külön figyelmet fordítottak arra, hogy a szolgáltatásokhoz mindenki hozzáférhessen, és elérjék a legrászorultabb célcsoportokat is. Az ellátásra fordítható források felhasználása pedig „racionálisabb, célzottabb és igazságosabb” lesz.
A Nemzeti szociálpolitikai koncepcióban felvázolt célok megvalósításának első lépése egy új szolgáltatási törvény megalkotása. Ennek célja, hogy a jövőben egységesen, egy törvény keretein belül jelenjenek meg a szociális és a gyermekjóléti szolgáltatások, valamint a gyermekvédelmi ellátások. Az új jogszabály szakmai tervezete a Nemzeti szociálpolitikai koncepciót követően kerülhet a kormány elé, amelyet várhatóan az őszi ülésszakban tárgyal a kormány.
Nyitrai Imre az egyeztetésen elmondta, terveik szerint 2012. január elsejétől az aktív korú, foglalkoztatható személyeket nem tekintik a szociálpolitika alanyainak, vagyis az érintetteknek a foglalkoztatáspolitikában kell megtalálniuk az élethelyzetükre a megoldást. A helyettes államtitkár bejelentette, ugyanettől az évtől egy működési engedély megszerzése nem jelenti automatikusan a célzott szolgáltatás finanszírozását. Arról, hogy egy adott intézménynek megadható-e a támogatás, egy testület dönt majd.
Andráczy-Tóth Veronika főosztályvezető úgy fogalmazott, a jelenlegi rendszer egyszerre pazarló és alulfinanszírozott. Ezért a jövőben úgynevezett esetmenedzserek mérik majd fel az egyéni szükségleteket, és készítik el a szociális diagnózist.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.