Vége a zuhanásnak?

Kiegyezne beszállítóival a 17 milliárdos adósságot felhalmozó áruházlánc. Újabb két üzlet bezárása, valamint további elbocsátások után az idén már nyereségre számítanak.

Hajdú Péter
2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Esélyt látok arra, hogy megegyezzünk beszállítóinkkal, mert hitelezőink 55 százaléka hajlik erre, s így életben maradhat az Electro World (EW) – jelentette ki egy tegnapi sajtóbeszélgetésen Nagy Károly András, a cégcsoport vezetője. – A beszállítók a bennragadt pénzüknek várhatóan 5-10 százalékát kaphatják meg, de sikeres tárgyalások esetén újabb, hosszú távú megrendelésekkel igyekszünk őket kárpótolni. Időveszteséget jelent, hogy a februárban benyújtott csődvédelmi kérvényt a Fővárosi Bíróság illetékesség hiányában áttette a Pest Megyei Bírósághoz.
A 2002 óta 17 milliárd forintnyi adósságot felhalmozó vállalkozást 2009 áprilisában vásárolta meg egy Polgár Csaba tulajdonában lévő vállalkozás az angol Dixon-csoporttól. Az új tulajdonos vezetése alatt a 2010 márciusáig tartó pénzügyi évben a korábbi többmilliárdnyi éves veszteséget sikerült 1,2 milliárdra mérsékelni azzal, hogy csökkentették az alkalmazottak és áruházaik számát. A vezérigazgató azzal magyarázta a növekvő adósságot, hogy a szűkülő hitelpiacon nem jutottak kölcsönhöz. Az átalakítás még nem fejeződött be, az ősz óta bezárt majd fél tucat áruház után továbbiak megszüntetésére készülnek: lakat kerülhet az egri és az Aréna plázabeli bolt ajtajára, de esély van a győri egység újranyitására. Ezekkel az intézkedésekkel a korábbi 300 millióról 60 millióra csökkenhet a cégcsoport havi működési költsége, ami reményt ad arra, hogy a tavalyi egymilliárdos veszteséggel szemben idén már havi 20-40 milliós nyereséget érjenek el.
A vezérigazgató azt tartja az elmúlt évek legnagyobb hibájának, hogy a pénzügyi gondok idején felélték készleteiket, s üres polcokkal nem tudtak bevételt elérni. Jelenleg folynak a tárgyalások a reménybeli beszállítókkal, akik egy újonnan kidolgozott bizományosi rendszerben 500-800 milliós árukészlettel tölthetik fel az EW áruházak polcait. Bizakodásra adnak okot azok a tárgyalások is, amelyeket jelenleg folytatnak német, olasz és amerikai szakmai befektetőkkel, s hogy két takarékszövetkezettől sikerült hitelt felvenni a cégnek. A vezérigazgató abban reménykedik, hogy az év második felében fellendülés következik be a háztartási gépek keresletében, mert a kényszerűségből elhalasztott vásárlások nem tolhatók tovább, ami növelheti a cég bevételeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.