Véglegesítik a zárolást

A Széll Kálmán-tervvel valósítja meg a magyar kormány a strukturális reformokat, a program az államadósság csökkentését veszi célba – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az európai uniós országok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) kétnapos ülésén Gödöllőn.

Hírösszefoglaló
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A találkozó fontos üzenete, hogy minden tagállamnak végre kell hajtania a strukturális reformokat. Veszélyes, hogy egyes bankok helyzete gyenge, Matolcsy György ezért azt javasolta, a pénzintézetek essenek át stresszteszten. A miniszter bejelentette, hogy a 250 milliárd forintos stabilitási alap végleges zárolását javasolja Orbán Viktor miniszterelnöknek. Ez a lépés kezelhetővé teszi a magyar állami költségvetés kockázatait, és a miniszter feltételezése szerint a kormány következő ülésén döntés is születhet erről. A miniszterek tanácskozásának központi témája a portugál pénzügyi támogatási csomag volt.
A szervezők szerint negyven-ötvenezren vettek részt az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC) és a magyar konföderációk uniós megszorítások elleni szombati tiltakozásán, amelyet a miniszteri tanácskozásra időzítettek. A fesztiválhangulatú demonstráción a megszorító intézkedések beszüntetését, több és jobb munkahelyet, méltó béreket, párbeszédet követeltek. John Monks, az ETUC főtitkára azt sürgette: ne a munkások fizessék meg annak a válságnak a költségeit, amely a bankok miatt alakult ki. A magyar szakszervezeti vezetők hazai aktuálpolitikai beszédeket tartottak.

Részletek a 4. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.