Vita a multikultiról

Alapvető különbség van az őshonos nemzeti közösségek és a bevándorlók között, ennek ismeretében kell értelmezni a multikulturalitást – hangzott el egyebek mellett A kulturális sokszínűség esélyei az Európai Unióban című nemzetközi konferencián.

Pataky István
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semjén Zsolt szerint egyaránt téves a közösség helyett az egyént előtérbe helyező kozmopolita, illetve a más nemzet létezéséhez való jogát tagadó soviniszta felfogás. A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a kisebbségi kultúrák értéket képviselnek. Németh Zsolt arról beszélt, hogy a multikulturalizmus liberális modellje van válságban, amely a szélsőségek előretörését hozta Európában. Ugyanakkor a közösségek identitástudásának erősödésére alapozó modell erősödik – fogalmazott a külügyi államtitkár.
Tőkés László előadásában a bevándorlók és az őshonos kisebbségek közötti különbséget hangsúlyozta, emlékeztetve arra, hogy utóbbiak ugyanazon kultúrkör részei. Az Európai Parlament alelnöke szerint olyan európai párbeszédre van szükség, amely képes tartalommal megtölteni a közös értékeket, és egy valóban erős Európa integrálhatná a bevándorlókat. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke tanulmányozásra érdemesnek tartotta az őshonos kisebbségek és a bevándorlók közötti különbségeket. Mint mondta, egy nemzeti kisebbség megmaradásának garanciáját a kulturális autonómia jelenti. Tytti Isohookana Asunmaa volt finn kulturális miniszter arról beszélt, hogy a modern Európában „nincs monokultúra, csak a multikulturalizmus elfogadása a megoldás”. Bíró Ágnes, a felvidéki Magyar Koalíció Pártjának politikusa bírálta a pozsonyi kisebbségpolitikát, de az uniót is, amely Szlovákia tagsága után sem tudta megvédeni a megfélemlített magyarokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.