Vizsgálják a húsüzemek felszámolását

Hírösszefoglaló
2011. 04. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálják az érintettek bevonásával a Penta-csoport magyarországi húsipari felvásárlásait, és lépnek, ha kiderül, hogy csak piacot vásárolt a szlovák befektető – írja Jakab Istvánra, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnökére, parlamenti alelnökre hivatkozva a Kisalföld. A szlovák csoport a napokban jelentette be, hogy felszámolja a termelést a debreceni és mosonmagyaróvári üzemeiben. A gyárbezárások miatt közel ötszáz ember maradhat munka nélkül. A szlovák társaság csaknem három éve vette meg a debreceni, szolnoki és békéscsabai húsüzemet, néhány hónapja pedig a mosonmagyaróvári és az abdai gyárak kerültek a tulajdonába. Egyes szakmai vélemények szerint a Penta csak azért vásárolta meg ezeket a cégeket, hogy piacot szerezzen, és bezárja azokat.
A szlovák társaság által megszerzett öt magyarországi üzem közül gyakorlatilag valamennyi korszerű technológiával rendelkezik, minőségi alapanyagból is elegendő van az országban – áll a cikkben. Jakab István szerint súlyos helyzetet idéz elő, ha csak azért vette meg ezeket a társaságokat a befektető, hogy Szlovákiába helyezzék át a termelést, és onnan kívánja egyébként kontrollálhatatlan termékkel a magyar piacot ellátni. Ezért – tette hozzá – az agrártárca illetékesei, az egyes cégek képviselői és az érintett önkormányzatok bevonásával folyik a cégcsoport eddigi tevékenységének értékelése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.