Zarándoklat egy városért

Munkatársunktól
2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Esztergomban fennálló politikai patthelyzet megoldását, egyben a „megbékélés és a megújulás jegyében” a helyi képviselő-testület feloszlatását kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől Tétényi Éva. A város független polgármestere kétszázadmagával péntek este indult Esztergom főteréről, és egész éjjel gyalogolva reggel ért a parlament elé, petícióját a Miniszterelnökség egyik munkatársa vette át tőle a Kossuth téren.
A résztvevők a dokumentumban azzal indokolták kérésüket, hogy a helyi Fidesz-frakció a tavalyi helyhatósági választások óta nem hajlandó az együttműködésre. A város első embere az általa tarthatatlannak nevezett helyzet megoldását csak egy előre hozott választás kiírásában látja.
A petíció átadása után Tétényi Éva a Szent István-bazilikánál úgy fogalmazott: tettük legyen jó példa arra, hogy a civilek összefogásával bármit el lehet érni. Ezután 300 postagalambot eresztettek szabadon, hogy a város problémáját jelképesen vigyék hírül a világba. A résztvevők, akik „zarándoklat Esztergomért” feliratú mellényt viseltek, a Népszava tudósítójának úgy fogalmaztak: nemcsak a fővárosi téren, de az érseki székhelyen is „rendszerváltó hangulat” tapasztalható. Elmondásuk szerint Tétényi nem hátrál meg, míg egy ember is áll mögötte, s szerintük nem kevesen támogatják a városvezetőt.
Az elmúlt hetekben civil szervezetek kezdtek aláírásgyűjtést az előre hozott választásokért Esztergomban.
A város Fidesz–KDNP frakciója közleményében Tétényi zarándoklatát ízetlenségnek titulálta, lévén a polgármester indulásának időpontja megegyezett a korábbi városvezető, Meggyes Tamás házfelgyújtásának évfordulójával. Megygyes ingatlanát és autóját 2008. április 8-án gyújtották fel, a tetteseket később elkapták. – A polgármester ezekkel a törekvésekkel az egész várost „égeti fel”, amely nem meglepő, hiszen olyan emberek segítségével, támogatásával teszi mindezt, akik között van az az ember is, akit jogerősen elítélt a bíróság a volt városvezető házának felgyújtásáért – áll a városi Fidesz képviselőcsoportjának közleményében.
Tétényi Éva a tavalyi önkormányzati választáson 64,3 százalékot ért el, míg a korábbi polgármester, Meggyes Tamás csak 35,6 százalékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.