A folyékony kenyér kultúrájáért

Grimm Balázs
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újdonságként ma nyitja meg kapuit az Első Hazai Kézművessör-fesztivál (Főzdefeszt) Budapesten, a VIII. kerületi Mikszáth Kálmán téren. A kétnapos rendezvény szervezőinek az a célja, hogy bemutassák az ismét magára találó hazai sörfőzést, egy asztalhoz ültessék a fogyasztókat, kocsmárosokat, sörfőzőket. Hazánkban a kilencvenes évek közepén még ötszáz főzde volt, ma pedig hozzávetőleg ötven van, miután a multik nagy halai megették a kis halakat. Az ébredező kisüzemek közül ma és holnap tízen mutatják be termékeiket. A kulcsmondat a különlegesség – magyarázta Kővári Gergely, az egyik szervező. Ennek jegyében kóstolható lesz többek közt a hétköznapokon csak Prágában és Miskolcon kapható, tokajiaszú-kivonattal ízesített Korty vagy a most dupla erősségűre főzött köleses sör. A Folyékon kenyér szakblog ősszel mértékadó magyar sörbloggereket kérdezett meg arról, melyik a legjobb kézművessör. Akkor határozott válasz született: a Black Rose, a Békésszentandrási Serfőzde (Agro Flott) terméke. Ez is kapható lesz a Mikszáth téri vendéglátóhelyeken, ahová külföldi főzdék is elhozzák a portékáikat. Az osztrák Gösser – Magyarországon nem kapható – szűretlen árpasörével, a Zwickllel, a rozsnyói magyar Kaltenecker többek között egy füstölt sörrel, a világklasszisnak számító prágai Pivovarsky Dum pedig egy zöld színű, húsvéti csalános sörrel készül.
A színpadon fellép a Cabaret Medrano, az Artézis, a Fit Fat, a Cocklers és a Grabanc.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.