A jazzdíva és az afrikai utcahősök

Klementisz Réka
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lendületet vesz a Jazztavasz a Művészetek Palotájában; a programsorozat egyik csúcsaként mindjárt a nyitányban Dianne Reeves, a kortárs jazzlegek arcképcsarnokának oszlopos tagja koncertezik holnap este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Tavaly debreceni lemezbemutató koncertje után különleges felállásban tér vissza Magyarországra a négy Grammy-díjjal kitüntetett amerikai díva; Dianne Reevest két gitáros, a szving aranykorának modern képviselője, Russel Malone és a brazil kultúra felől érkező virtuóz, Romero Lubambo kíséri majd. A repertoár nagy részét ezúttal is a friss szólólemez anyaga adja, de már csak a hangszerelés miatt is érdemes élőben meghallgatni a Strings Attached-koncert darabjait.

Világzene mozgássérültekkel. Staff Benda Bilili neve is olyan, mint egy afrikai mesehősé – a története is kisebb csoda. Kongó fővárosában hajléktalanokból és mozgássérültekből verbuvált világzenei formációt, s felkaroltjai ma már „az afrikai Buena Vista” néven a világ nagy koncerttermeiben turnéznak. Ma este Budapestre érnek és a Művészetek Palotájában is fellépnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.