A kardiológusok is bírálják a kormányt

2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudománytalannak és megalapozatlannak tartják a magyarországi szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó orvostudományi társaságok képviselői azt a kormányzati elképzelést, amely mérsékelné a koleszterinszint-csökkentők tb-támogatását.
A Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Diabetes Társaság és az érelmeszesedéssel foglalkozó Magyar Atherosclerosis Társaság állítja: a koleszterinszint-csökkentőkkel végzett legmagasabb tudományos értékű vizsgálatok szerint bizonyított a medicinák hatásossága, s azok önmagukban is az érelmeszesedés, tehát a szívinfarktus, az agytrombózis és az érszűkület legfontosabb háttérbetegségének megállítását, illetve mérséklődését eredményezik. Az elmúlt évek erőfeszítései a hazai szívinfarktusok és agyi katasztrófák egyértelmű csökkenéséhez vezettek, de még messze vagyunk a nyugat-európai eredményektől – hívták fel a figyelmet a szakemberek.
Ismeretes: a kormány nemrég tájékoztatta a gyógyszerpiac szereplőit arról, miként képzeli el két év alatt a gyógyszerkassza 120 milliárd forinttal (a kiadások harmadával) csökkentését. A legnagyobb terhet a gyógyszercégek viselik majd, de az elképzelések között szerepel a koleszterinszint-csökkentők tb-támogatásának megkurtítása is. Ez a betegek által fizetett térítési díjak növekedésével járna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.