A kultúra és a kontinens

EU-KULT<br /><br />Magyarországon először éjszaka is végiglátogathatjuk a budapesti kulturális intézeteket, de az itthoni mozikban újdonságnak számító filmek, utcabál és egész napos ünnepi tévéadás is szerepel az Európa-nap programjában ez előttünk álló napokban.

R. Kiss Kornélia
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valamennyi országban hétfőn ünneplik az Európa-napot, arra emlékezve, hogy Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-i nyilatkozatában javasolta az első és második világháborúban egymás ellen harcoló európai országoknak, hogy szén- és acéltermelésüket vonják közös irányítás alá. Így született meg az integráció első pillére, az Európai Szén- és Acélközösség. Magyarország a soros elnökség miatt is kiemelt helyszíne ennek az ünneplésnek, a hét vége az uniós kulturális sokszínűség jegyében telik majd.
Már ma este is belepillanthatunk más népek művészeti életébe az európai kulturális intézetek éjszakáján. Bukarestben már négy éve népszerű ez a rendezvény, nálunk most nyitnak ki először estére is a kulturális intézetek. Lesz jazzkoncert, néptánc, kiállítások és tíz kulturális intézet készült valamilyen hazai filmalkotással is: többnyire játékfilmekkel, de az Olasz Intézet például dokumentumfilmet is vetít.
Filmvetítésekben egyébként a jövő héten sem lesz hiány: az EuroCine27 filmfesztivál ténylegesen az Európa-napon, hétfőn kezdődik, de a hét második felében is lesznek vetítések. Ez a fesztivál is először jár Magyarországon – az eseményt mindig a soros elnök tagországban rendezi meg az Európai Bizottság. A Corvin moziban tartott vetítésekre azért is érdemes lesz ellátogatni, mert a szervezők olyan filmeket igyekeztek beválogatni, amelyek nálunk még nincsenek forgalomban. A fesztivál ezúttal a roma kultúrát állítja középpontba, és az Európai Unió 27 tagországának egy-egy filmje szerepel a programban. Hétfőn levetítik a fesztivál tavalyi díját elnyert Die Fremde (Az idegen) című német filmet is, és az Európai Parlament az idén is odaítéli majd a Lux-díjat egy olyan alkotásnak, amelyek az európaiak életével, identitásával és az integrációval kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Már a hivatalos ünnep előtt érdemes lesz ellátogatni a Millenárisra is, ahol már megszokott módon egész hétvégén át tartó családi programmal ünneplik az uniós eseményt. A legjobban talán most is a gyerekek járnak majd: nekik készül az óriás társasjáték az unióról, megtanulhatják a tagországok népdalait, néptáncait, és nekik szól a Kaláka és Lackfi János közös produkciója is. Lesz táncparkett-szatíra az európai bevándorlási lázról, Budapest Bár-koncert, Dumaszínház, és holnap a Valahol Európában című klasszikus filmet is levetítik a Millenárison.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.