A neuilly-i srác

2011. 05. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Párizs nagyon előkelő negyede Neuilly-sur-Seine, ahonnan három fontos ember karrierje is elindult. Az első Nicolas Sarkozy francia elnök, aki a szomszédos 17. kerületben született, de itt nőtt fel, majd itt lett először polgármester, a második Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap most távozó vezetője, aki itt született, de Marokkóban nőtt fel, a harmadik pedig Marine Le Pen, a Nemzeti Front első embere, aki itt született, de a két házzal arrébb fekvő Saint-Cloudban volt kisgyerek. A három, teljesen eltérő személyiség közül ketten vélhetőleg részt fognak venni a jövő évi francia elnökválasztáson. Strauss-Kahn szexbotránya miatt azonban már nem szolgálhatja tovább a Szocialista Pártot (PS), amely mellett egész életében kitartott.
A francia zsidó apától és tunéziai–francia zsidó anyától született közgazdász Marokkóból Monacóba költözött, majd visszatért Párizsba, ahol azonban nem nyert felvételt a francia elit hagyományos káderképző iskolájába, az École National d’Administrationba. Ez azonban nem akadályozta meg abban, hogy először aktivistaként, később irányítóként részt vegyen a PS életében. Ipari miniszter volt Mitterand elnöksége idején, majd Lionel Jospin szocialista kormányfő alatt megkapta a gazdasági és pénzügyeket is. Mikor 2002-ben a kormányfő súlyos vereséget szenvedett az elnökválasztáson, ellenzékbe vonult, s öt év múlva már a PS egyik lehetséges elnökjelöltjeként jelent meg. Az előválasztást azonban elveszítette Ségolene Royallal szemben, aki utóbb kikapott Sarkozytől. A politikus asszony azóta háttérbe szorult, Strauss-Kahn pedig az IMF elnökeként szövögette hazai politikai terveit. Meg is akarta ragadni az alkalmat, hogy ringbe szálljon a PS színeiben az elnökségért, de hírhedt természete miatt vélhetőleg most is lemarad a választásról.
Dominique Strauss-Kahn magánélete rendkívül érdekes, botrányokkal teli krónika. Négy leánya van, harmadik felesége 1991 óta Anne Sinclair francia szülőktől Amerikában született újságíró, aki férje állandó kicsapongásait elviselte. Maga Sinclair is elvált, első férje Lévai Iván magyar–francia újságíró volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.