A passzív dohányzás megölheti a magzatot

Hírösszefoglaló
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyobb a magzat halvaszületésének kockázata azoknál a várandós nőknél, akik dohányosok környezetében dolgoznak vagy élik mindennapjaikat – idézte kanadai tudósok megállapítását a Reuters.
A tanulmány szerint a passzív dohányosok körülbelül egy százalékát szívják be annak a füstmennyiségnek, amely az aktívan cigarettázók tüdejébe jut, ám a kutatók szerint ez is árt a magzatnak. Jonah Crane, a tanulmány szerzője és kollégái véleménye szerint a cigaretta szálló füstje számos olyan vegyi anyagot tartalmaz, amelyet a dohányzó a füstszűrőn át szív be, míg a passzívak tüdejébe szűretlen formában jut be.
Ezek az anyagok rontják a méhlepény vérellátását, ezáltal ártanak a magzatnak.
A tizenkétezer várandós nő információit tartalmazó egészségügyi adatbázis elemzése után a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a terhesség harmadik trimeszterében a dohányfüstöt passzívan belélegző nők között 0,83 százalék volt magzatuk halva születésének aránya, míg azok körében, akik környezetében nem dohányoztak csak 0,37 százalék volt ez az arány.
Az eredmény azonban nem jelenti azt, hogy a dohányfüst jelenléte és a halva születés között talált összefüggés ok-okozati kapcsolat, ám más lehetséges kockázati tényezők – például az anyai életkor, alkohol- és drogfogyasztás – figyelembevétele után is háromszor nagyobb esélye volt a halva születésnek azoknál, akik passzívan dohányoztak. A terhességük alatt passzív dohányzásnak kitett anyák újszülöttjei átlagosan 54 grammal kevesebb súlyúak voltak, és fejkörfogatuk is átlagosan 0,24 centiméterrel volt kisebb.
Jonah Crane úgy véli, ez a hír nemcsak a leendő anyáknak, hanem azok családtagjainak és az egész egészségügyi szakmának fontos, mivel mostantól a szülészorvosok megalapozottan figyelmeztethetik pácienseiket a passzív dohányzás veszélyére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.