A takarító többet keres az orvosnál

Ugyanakkora fizetést kínál a főváros az utcaseprőknek, mint amennyit a fiatal orvosok keresnek. De akad olyan rezidens is a magyar kórházakban, aki kevesebbet visz haza, mint amennyit az ugyanabban az intézményben dolgozó takarítónő. A szakvizsga előtt álló végzett orvos 80–90 ezer forintot kereshet nettóban.

MN
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tüntetés. Ápolók vonultak tegnap délután a Kossuth térre, hogy tiltakozzanak a megalázóan alacsony bérek miatt. Kalász Krisztina osztályvezető, a tüntetés egyik szervezője azt mondta: ma már nem elégséges egy 10–30 százalékos béremelés, 90 százalékra van szükség ahhoz, hogy az érintettek ne hagyják el tömegesen a pályát. Ma körülbelül nyolcvanezer forintot visz haza egy felsőfokú szakmai végzettséggel rendelkező ápoló, ezért szinte mindannyian másod- és harmadállások elvállalásra kényszerülnek. (MN)


Főállású utcaseprőket alkalmazna 120 ezer forintos bruttó fizetésért a főváros. Jelenleg 3600 forintos napibérért alkalmi munkások tisztítják az utcákat, a városvezetés ezen akar változtatni. Az új, munkaviszonyba kerülő utcaseprőknek három hónap elteltével pluszjuttatásokat is ígérnek a fizetésükön túl. Május elsején vették fel az első jelentkezőket a közterület-fenntartókhoz. Munkaügyi központoknál hirdették meg az állást, sokan jelentkeztek.
A bruttó 120 ezer forintos fizetés körülbelül ugyanannyi – a harmadik hónap után megígért pluszjuttatásokkal pedig akár még több is lehet –, mint amennyit ma egy rezidens keres a kórházakban. A szakvizsga előtt álló végzett orvos bruttó bére 120 ezer forint, ami 80-90 ezer forintot jelent nettóban.
*
Lapunk munkatársa látott azonban olyan bérpapírt is, amely szerint egyesek fizetése alig haladja meg a 79 ezer forintot. Többségük szinte egyáltalán nem számíthat hálapénzre. Az egyik internetes oldalon egy másik esetről is olvasni lehet. E szerint akad olyan fiatal orvos ma Magyarországon, aki kevesebbet keres, mint az ugyanabban a kórházban, ugyanazon az osztályon dolgozó takarítónő, aki csaknem 100 ezer forintot visz haza. Igaz, a takarítónőt nem a kórház foglalkoztatja és fizeti közvetlenül, hanem a tevékenység „kiprivatizálása” után egy magáncég.
Lapunk múlt pénteken számolt be arról: komoly szervezkedés kezdődött az orvosok körében, hogy markáns fellépéssel rákényszerítsék a kormányt a bérek emelésére. Információink szerint az érintettek azt tervezik: ügyvédi letétbe helyezik felmondásukat, amelyet akkor „aktiválnának”, ha a kormány december 31-ig nem állapodik meg velük a fizetések rendezéséről. Az érintettek azt szeretnék elérni, hogy jövő évtől 200 ezer forintos nettó kezdő orvosi és 300 ezer forintos nettó kezdő szakorvosi bért biztosítson a kormány. A kezdő szakorvosok jelenleg 150 ezer forint körüli bruttó bért kapnak, ami körülbelül 110 ezer forintos nettó összegnek felel meg.
A napokban egyébként egy szakmai konferencián az hangzott el, hogy drasztikusan emelkedhet a közeljövőben a külföldre távozó magyar orvosok száma. Becslések szerint 2013 végéig további négyezer orvos hagyhatja el az országot, ami megbéníthatja a hazai egészségügyi ellátórendszert. A konferencián Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy fogalmazott: az orvosoknak is csak egy életük van, nem tudnak tovább várni a tisztességes megélhetésre.
A cseh orvosok nemrég hasonló akcióba kezdtek, mint amit a magyarok közül jó néhányan terveznek. Előre megírt felmondólevelükkel végül sikerült elérniük, hogy a kormány jelentősen megemelje a fizetésüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.