AIDS-es Strauss-Kahn áldozata?

2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója állítólagos szexuális támadásának áldozata, a New York-i Sofitel szálloda szobalánya a New York Post című bulvárlap értesülése szerint olyan lakásban él Bronxban, amelyet HIV-fertőzött vagy AIDS-beteg felnőttek számára tartanak fenn. A lap ugyanakkor – az orvosi titoktartás miatt – azt nem tudta kideríteni, hogy a nyugat-afrikai Guineából származó, hét éve az Egyesült Államokban élő 32 éves bevándorló – aki állítólag hithű, fejkendőt viselő muzulmán – valóban AIDS-beteg-e. A szobalány ügyvédje, Jeffrey Shapiro szerint védencének fogalma sem volt arról, hogy ki volt az a férfi (Strauss-Kahn), aki szombaton meg akarta erőszakolni őt. – Azt sugallni, hogy a lány részese lenne valamilyen összeesküvésnek, őrültség. Egy olyan emberről beszélünk, aki erőszakcselekménynek volt az áldozata – közölte az ügyvéd. Jeffrey Shapiro úgy vélte, a lány semmiképp sem járult hozzá a szexuális együttléthez. A szobalány jelenleg a manhattani főügyészi hivatal védelmében áll. Ügyvédje szerint félelemben él, de hajlandó tanúskodni.
Egy Franciaországban készült felmérés szerint a megkérdezettek 57 százaléka úgy véli, összeesküvés áldozata lett Strauss-Kahn, aki szándékozik indult a jövő évi elnökválasztáson a szocialista párt színeiben, s Nicolas Sarkozy államfő legesélyesebb kihívójának számított. Az eset nem javítja a francia szélsőjobb vagy Sarkozy esélyeit, véli az MTI által idézett Eurasia Group globális kockázatelemző csoport. A szélsőjobboldali Nemzeti Front élén álló Marine Le Pen eljuthat ugyan a második fordulóig, de ebben az esetben a centrista szavazók jó eséllyel felsorakoznának az ellenjelölt mögött. Sarkozynek is csak minimális politikai haszna származhat Strauss-Kahn botrányából, hiszen népszerűsége folyamatosan süllyed, és több jobboldali riválisa, így Dominique de Villepin volt kormányfő is beszállhat a versenybe.
Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter szerint Strauss-Kahn nincs abban a helyzetben, hogy tovább vezesse az IMF-et, le kellene mondania és ideiglenes vezetőt kinevezni.

Francia korlátozás. Korlátozniuk kell az IMF-vezért bilincsben mutató felvételek számát a francia televízióknak – szólította fel a francia médiahatóság a televíziós csatornák hírműsorait. Egy 2000-ben elfogadott törvény értelmében, az ártatlanság vélelmének védelme miatt tilos megbilincselve mutatni embereket a televízióban, amíg el nem ítélik őket. A törvényt megszegők akár 15 ezer eurós büntetést is kaphatnak. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.