időjárás 13°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

AIDS-es Strauss-Kahn áldozata?

Kottász Zoltán
2011.05.28. 22:00

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója állítólagos szexuális támadásának áldozata, a New York-i Sofitel szálloda szobalánya a New York Post című bulvárlap értesülése szerint olyan lakásban él Bronxban, amelyet HIV-fertőzött vagy AIDS-beteg felnőttek számára tartanak fenn. A lap ugyanakkor – az orvosi titoktartás miatt – azt nem tudta kideríteni, hogy a nyugat-afrikai Guineából származó, hét éve az Egyesült Államokban élő 32 éves bevándorló – aki állítólag hithű, fejkendőt viselő muzulmán – valóban AIDS-beteg-e. A szobalány ügyvédje, Jeffrey Shapiro szerint védencének fogalma sem volt arról, hogy ki volt az a férfi (Strauss-Kahn), aki szombaton meg akarta erőszakolni őt. – Azt sugallni, hogy a lány részese lenne valamilyen összeesküvésnek, őrültség. Egy olyan emberről beszélünk, aki erőszakcselekménynek volt az áldozata – közölte az ügyvéd. Jeffrey Shapiro úgy vélte, a lány semmiképp sem járult hozzá a szexuális együttléthez. A szobalány jelenleg a manhattani főügyészi hivatal védelmében áll. Ügyvédje szerint félelemben él, de hajlandó tanúskodni.
Egy Franciaországban készült felmérés szerint a megkérdezettek 57 százaléka úgy véli, összeesküvés áldozata lett Strauss-Kahn, aki szándékozik indult a jövő évi elnökválasztáson a szocialista párt színeiben, s Nicolas Sarkozy államfő legesélyesebb kihívójának számított. Az eset nem javítja a francia szélsőjobb vagy Sarkozy esélyeit, véli az MTI által idézett Eurasia Group globális kockázatelemző csoport. A szélsőjobboldali Nemzeti Front élén álló Marine Le Pen eljuthat ugyan a második fordulóig, de ebben az esetben a centrista szavazók jó eséllyel felsorakoznának az ellenjelölt mögött. Sarkozynek is csak minimális politikai haszna származhat Strauss-Kahn botrányából, hiszen népszerűsége folyamatosan süllyed, és több jobboldali riválisa, így Dominique de Villepin volt kormányfő is beszállhat a versenybe.
Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter szerint Strauss-Kahn nincs abban a helyzetben, hogy tovább vezesse az IMF-et, le kellene mondania és ideiglenes vezetőt kinevezni.

Francia korlátozás. Korlátozniuk kell az IMF-vezért bilincsben mutató felvételek számát a francia televízióknak – szólította fel a francia médiahatóság a televíziós csatornák hírműsorait. Egy 2000-ben elfogadott törvény értelmében, az ártatlanság vélelmének védelme miatt tilos megbilincselve mutatni embereket a televízióban, amíg el nem ítélik őket. A törvényt megszegők akár 15 ezer eurós büntetést is kaphatnak. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.