Akadozik az erdélyi magyar összefogás

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP) egyelőre elveti Tőkés László javaslatát, hogy az erdélyi magyar politikai alakulatok előválasztás alapján kialakított közös listán induljanak a jövő évi helyi választáson.

2011. 05. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a Romániában egy év múlva tartandó önkormányzati választásokra együttműködést javasol az erdélyi magyar politikai szervezeteknek Tőkés László. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke a kolozsvári Krónika napilapnak adott interjúban előválasztásokat szorgalmaz a romániai magyarság körében, az így kialakult sorrend alapján valamennyi magyar párt már a jövő nyári helyhatósági megmérettetésen közös listát indítana. Az Európai Parlament erdélyi alelnökét annak kapcsán szólaltatta meg a lap, hogy beindult az általa támogatott Erdélyi Magyar Néppárt törvényszéki bejegyzési folyamata. „Ez a magyar modell, a közös lista jelentősebb számban megmozdítaná az embereket. Az újfajta összefogás nélkül sem autonómia, sem magyar jövő nem képzelhető el Erdélyben” – nyilatkozta Tőkés. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azonban komolytalannak nevezte a kezdeményezést, szerinte a javaslat és az új erdélyi magyar párt létrehozása ellentmond egymásnak. Szász Jenő MPP-elnök szintén nem látja értelmét az előválasztásoknak, ő a jobboldali erdélyi szervezetek koalícióját szorgalmazza az RMDSZ-szel szemben.
Szász pártja egyre közelebb kerül a Jobbikhoz, amelynek EP-képviselője, Szegedi Csanád a hét végén immár második erdélyi irodáját nyitotta meg Szatmárnémetiben; a kirendeltség az MPP székházában működik. Az irodaavatón – amelyen részt vett Morvai Krisztina is – Szegedi közölte: a Jobbik stratégiai partnerségre törekszik az MPP-vel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.