Akadozik az iskolák újranyitása

Az oktatási államtitkár a parlament tegnapi ülésén közölte, mindössze tíz önkormányzat jelentkezett arra a pályázatra, amely bezárt iskolák újranyitását tenné lehetővé. Úgy tudjuk, a nehézségekkel küzdő önkormányzatok nagy része a szigorú feltételek miatt nem tudott pályázni.

Szilágyi Richárd
2011. 05. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Háromszázmillió forintot különített el a kormány az idei költségvetésben kisiskolák újranyitására – mondta Hoffmann Rózsa tegnapi napirend előtti felszólalásában. Az oktatási államtitkár hangsúlyozta, az elmúlt nyolc évben 163 településen szűnt meg az általános iskola. Közölte, a támogatási pályázatra mindössze tíz önkormányzat jelentkezett, a megmaradó pénzből újabb pályázati támogatást írnak ki a bezárással fenyegetett iskoláknak.
Úgy tudjuk, a nehézségekkel küzdő önkormányzatok nagy része a szigorú feltételek miatt nem tudott pályázni. A kiírás szerint például nem jelentkezhettek olyan önkormányzatok, amelyeknek köztartozása van, és azok sem, amelyek ellen csőd-, felszámolási, adósságrendezési eljárás van folyamatban, vagy végelszámolás alatt állnak. Ez a kitétel jelentősen szűkítette a pályázaton indulni tudó fenntartók körét, hiszen korábban sokan éppen azért kényszerültek bezárásra, mert kilátástalan anyagi helyzetbe kerültek.
Az államtitkári felszólalásra reagálva Hiller István (MSZP) jelképesnek nevezte az akciót, míg a jobbikos Balczó Zoltán szerint változtatni kellene a kiíráson, hogy azok a települések is pályázhassanak támogatásra, ahol alsó tagozat működik, de a felsőt szeretnék újranyitni. Osztolykán Ágnes (LMP) kommunikációs blöffnek értékelte az államtitkár szavait. Szerinte ezekben a napokban iskolák sorát zárják be országszerte. A politikus ezért egy iskolamentő alap létrehozására tett javaslatot. Hoffmann Rózsa válaszában elmondta: tömeges iskolabezárásról nem lehet vizionálni, a kormánynak pedig nincs beleszólása az önkormányzatok döntésébe.

Újra Alföldiről kérdeztek. Érdekes, újszerű, de egyáltalán nem botrányos előadást láttam – mondta Réthelyi Miklós tegnap a parlamentben az Alföldi Róbert által rendezett Az ember tragédiájáról. Pörzse Sándor (Jobbik) azt kérdezte a nemzeti erőforrás minisztertől, hogy kinek akar megfelelni „az Alföldi-ügyben”. Réthelyi válaszában azt mondta, elsősorban a miniszteri esküjének szeretne megfelelni. Hozzátette azt is, a kormány tisztában van azzal, hogy több előadás próbára tette a Nemzeti Színház közönségének „érzékenységét”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.