Alátét

Ugró Miklós
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideje vagyon a sörivásnak, s ideje vagyon az adó bevallásának is, csak a sörözgetés közbeni adóívkitöltésnek nem jött még el az ideje. Holott az egy roppant hasznos és progresszív idea, amely szolgálná az államkincstár javát és az adózó polgár komfortérzetét is, amely jelenségek együttállása feltétlenül a haza felvirágzását eredményezné. Mert gondoljunk bele, ha az adózó polgár egy korsó sör elfogyasztása közben tölti ki adóbevallását, az annak az egyértelmű jele, hogy feltétel nélkül bízik az adóhivatalban, ezáltal az államapparátusban, azaz magában az államban, olyannyira, hogy még egy kevés (korsó sörnyi) lazulást is mer engedélyezni magának ily felelősségteljes tevékenység közben. Ráadásul ez a kis lazulás a görcseiből és gátlásaiból való feloldódását is eredményezi, így könynyebb lélekkel, szorongásait, kicsinyességeit félretéve vallja meg anyagi ügyeit. Egy korsó sör még némi nagyvonalúságot is előhívhat belőle, s oly jövedelmét is a hivatal tudomására hozhatja, amelyet egyébként kockázat nélkül lenyelhetett volna. Ám ez az ideális állapot csak akkor állhat elő, ha a kitöltésre váró papiros nem (sokkal) nagyobb, mint az elfogyasztásra váró korsó sör talpmérete, magyarán mint egy söralátét, amely bőven elégséges felületet biztosít ahhoz, hogy nevünket, lakcímünket, bruttó és nettó keresetünket felróhassuk.
Így a söralátét és a hozzá járó korsó sör adekvát mértéke lehet a belátásunk szerint szükséges és elégséges mértékű adózásnak. Miként azt miniszterelnökünk remélte és ígérte, ráérezve arra a csapdahelyzetre, hogy két korsó sör elfogyasztása a kitöltési kedvet és pontosságot még nem befolyásolná, de a két alátétnyi terjedelem egyértelműen a bonyodalmakat, a túlszabályozást, a túlburjánzó bürokráciát jelenítené meg.
Ehhez képest az idei adóbevallást is kénytelen voltam a könyvelőre bízni, és szervezetemet gyógyteákkal karbantartani. Mert alapos ember lévén az adóbevallás elkészítése előtt gondos méricskélésbe kezdtem. Egy átlagos söralátét mérete 10´10 centiméter, azaz 100 négyzetcentiméter, míg az adóbevallási ív egy oldala 21´30 centiméter, ami pontosan 630 négyzetcentiméter. Következésképpen egyetlen oldalra hat korsó sör kerülhet, ami határeset. Mert hat korsó sör nemcsak a sumér–magyar nyelvrokonság felidézésére alkalmas „elixír” (a sumér „sar” kifejezés gabonát jelent), hanem arra is sarkallhat, hogy az ember olyasmit is bevalljon, amit nem kellene. Ám az idei adóbevallás nem egy, hanem négy oldalt töltött meg, az pedig testvérek között is huszonnégy korsó, amely mennyiség még az adómentességet élvező személyeknek sem javallott.
Nem is biztatom a kedves olvasókat, hogy beleéljék magukat a huszonnégy korsó utáni adóbevallás testi és lelki állapotába, ám ha mégis akadna vállalkozó kedvű honfitársunk, az semmiképpen ne adja postára ilyen körülmények között született művét. Huszonnégy korsó sör után legfeljebb szerelmet vallani lehet, adót bevallani semmiképpen.
Sajnos az idén még nem valósult meg az egykorsós adóbevallás, de mentálhigiénés állapotainkra féltő gondossággal ügyelő kormányunk így is nagy lépést tett az általános absztinencia felé vezető rögös úton. Hiszen nem is olyan rég 54 korsós adóbevallást kellett készítenünk, ami a legjobb huzatú embertársunk esetében is túlzás. Így nem pusztán kincstári optimizmus ama bizodalmunk hangoztatása, hogy lesz még egylapnyi, netán söralátétnyi az adóbevallásunk. Sőt ahogy a kormány egykettőre véget vetett a dohányzásnak, azt sem zárhatjuk ki, hogy bevezeti az alkoholtilalmat, és akkor az adóbevallási ív még egy söralátétnél is kisebb lesz, aminek logikus következménye az lenne, hogy adót sem kell fizetnünk – mindanynyiunk egészségére!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.