Állami programok indulnak

A szociális szempontok figyelembevételére kérte a tagállamokat a költségvetések tervezésekor a szociális ügyekért felelős EU-biztos. Andor László a Szegénységben élők 10. európai találkozóján mondta ezt, amelyet a hét végén tartottak Brüsszelben.

Tarics Péter
2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánk vállalja, hogy 2020-ig 450 ezer embert emel ki a szegénységből – jelentette be Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára Brüsszelben. Mint mondta, a kormány harminckét különböző intézkedést tervez, köztük az új típusú segélyezést, a lakhatási támogatás növelését, a családok megerősítését. Ezenfelül fokozzák az intézkedések, a szociális ellátások munkára ösztönző hatásait is. Lépéseket tesznek annak érdekében is – jelentette ki –, hogy a piaci szférában növeljék a munkahelyteremtő képességet. Balog szerint a leghátrányosabb helyzetűek számára nagyszabású állami programokat biztosít a kormány az azonnali munkahelyteremtés érdekében. Az államtitkár hangoztatta, hogy a szegénységből kivezető legfontosabb út a foglalkoztatás, ez kell legyen a társadalmi integráció alapja, s az a politika az elnökségi programban is kiemelt helyen szerepel. – Megkülönböztetett feladat a fontos foglalkoztatási, versenyképességi és szegénység elleni célokat kitűző uniós stratégia (Európa 2020) végrehajtásának sikeres elindítása – mondta Balog Zoltán.
Idehaza a budapesti Millenárison tartott családi majálison Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter arról beszélt, bár a világ folyamatosan változik, továbbra is szükség van a szerető, törődő családra. A politikus emlékeztetett arra, hogy tárcája a családokat többféle módon segíti. Soltész Miklós pedig felidézte, a kormány a családok támogatását tűzte ki egyik legfontosabb céljaként. Mint a szociális ügyekért felelős államtitkár fogalmazott, szorgalmazzák a családbarát munkahelyek kialakítását is a család és a munka összeegyeztetésének megkönnyítésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.