Általában jó a hazai méz

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) tavaly 243 mézmintát vizsgáltatott meg, hogy tartalmaznak-e antibiotikumokat.

D. Horváth Gábor
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegy esetben állapított meg jogsértést, azaz a megvizsgált termékek 4,5 százaléka volt hibás. A tavaly december és idén április között elvégzett vizsgálatok szerint a boltokból levett 399 mintából 39-ről, azaz 9,8 százalékról derült ki, hogy antibiotikum szermaradványokat tartalmaz. A hivatalos adatokból az is kiderül, hogy a magyar méhészek többsége megfelelő minőségű mézet termel.
Ijesztő jelenség azonban, hogy a szakhatóságnak az antibiotikumos termékükkel újra és újra lebukott forgalmazókat és kereskedőket nem sikerült kitiltania a piacról, vagy leszoktatnia a fogyasztók mérgezéséről. Az MGSZH jelezte azt is: az emberi fogyasztásra alkalmatlan, mégis forgalomba helyezett termékek nagy száma miatt a dobogó legfelső fokán Klenáncz József áll. Az ellenőrzéseken évek óta rendre kiderül, hogy mézet kizárólag saját maga számára lenne szabad előállítania. A sors fintora, hogy egy egyesületen keresztül ez az ember képviseli Magyarországon a mézkereskedőket és a mézcsomagolókat.

Bővebben a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.