Amerikai botrány

2011. 05. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paul Wolfowitz a Világbank éléről „önként” távozott 2007 májusában, valójában lemondásra kényszerült, miután a Fehér Ház is feladta az elnököt támogató pozícióját. Az iraki háború fő ideológusa, egykori amerikai védelmi miniszterhelyettes azután mondott le, hogy a Világbanknál készült belső vizsgálat kiderítette: Wolfowitz pozícióját felhasználva közbenjárt élettársa előmenetele és fizetésemelése ügyében a banknál. Az ügyet vizsgáló belső bizottság elmarasztalta Wolfowitzot, megállapítván: egyértelmű öszszeférhetetlenség áll fenn az ügyben, az elnök megsértette a bank etikai normáit. A Világbank igazgatótanácsa meghallgatta az elnököt, aki azt igyekezett bizonyítani, hogy kinevezését követően az etikai bizottság útmutatásai alapján intézte a partnerével kapcsolatos ügyeket, akit áthelyeztek a külügyminisztérium egyik alapítványához. Itt azonban továbbra is a Világbankból kapta a fizetését, amely Condoleezza Rice külügyminiszterét is meghaladta.
A lemondás előtt azzal nyílt meg az út, hogy a Fehér Ház meghátrált az európai érvekkel szemben. A bank európai részvényesei, akik kinevezése óta ellenérzéssel figyelték a világszerte népszerűtlen Wolfowitz tevékenységét, az ügy nyilvánosságra kerülése után minden követ megmozgattak eltávolításáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.