Átalakuló vb-rendszer, kőkemény csoport

Munkatársunktól
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Jégkorong-szövetség közgyűlése tegnap a várakozásoknak megfelelően a világbajnoki rendszer másodosztálya, a bennünket is érintő divízió I átalakításáról határozott. Eme tizenkét válogatottat eddig úgy osztották két hatos csoportra, ahogy a gyerekek a grundon csapatot választanak. Az erősorrend alapján lefelé haladva egy ide, egy oda; mindkettőből a győztes került fel az elitbe. 2012-től a mezőnyt ketté vágják a világranglista alapján. A felsőház így megerősödik, s két csapat is feljut az A csoportba. A magyar válogatottnak itt van a helye. Elméletileg elképzelhető, hogy hatból könnyebb az első kettőbe kerülni, a cél még egy vereséggel is teljesíthető, hiszen a körbeverésnek is nagyobb az esélye, gyakorlatilag azonban olyan könnyen a közeljövőben egyszer sem mérik a feljutást, mint ahogy az idén és tavaly, amikor egy igazán éles mecscset kellett megnyerni.
Jövőre öt ilyen vár a magyar válogatottra. A csoportot ugyanis a mieink mellett a következő csapatok alkotják: Ausztria, Szlovénia, Ukrajna, Nagy-Britannia és Japán. Ám érdekes adalék, hogy
a jegkorong.blog.hu internetes szaklap közvélemény-kutatása szerint a magyar szurkolók több mint nyolcvan százaléka pártolja az átszervezést, ami a játékosoknak sincs ellenére. Korábban Ladányi Balázs fejtette ki, hogy inkább játszik öt kemény mérkőzést, minthogy döntőnek kikiáltott egyetlenegyen dőljön el a sorsunk. Hasonló értelemben nyilatkozott tegnap Szélig Viktor csapatkapitány is:
– Eddig elég volt az egy vagy két fontos meccsen jól játszani. Ha ez nem jött össze, akkor nem sikerült a feljutás, és a mi mostani példánk is bizonyítja, hogy nem mindig a jobb győzött. Mostantól a dobogót is meg kell becsülni.
A 2012-es torna megrendezésére Szlovénia és Nagy-Britannia pályázott, ebből a körből mint idei házigazda Magyarország és Ukrajna eleve ki volt zárva. A lecke fel van adva.
Az A csoportos vb-n Csehország és Svédország mellé tegnap délután Finnország csatlakozott a legjobb négy közé, miután 4-1-re verte Norvégiát. Este a Kanada– Oroszország rangadót a 0-1-ről
2-1-re fordított „szbornaja” nyerte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.