Átalakulóban az EU biztonságpolitikája

A schengeni övezet jövője, az EU kül- és biztonságpolitikájának átalakulása, új fórumok kialakításának lehetőségei, a magyar uniós elnökség eredményei, a horvát csatlakozás és az Európai Külügyi Szolgálat helyzetének témái uralták tegnap az uniós tagállamok parlamenti külügyi bizottsági elnökeinek az Országházban megtartott találkozóját.

Balogh Roland
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Külön kérdésként kell kezelni a schengeni rendszer – így a belső határőrizet – várható reformját, valamint Románia és Bulgária schengeni csatlakozását – mondta tegnap lapunk kérdésére Balla Mihály. A külügyi bizottság fideszes elnöke szerint ezért jó lenne a fél év végig eljutni odáig, hogy kimondják, a két állam technikailag felkészült a csatlakozásra. Az uniós tagállamok parlamenti külügyi bizottsági elnökeinek találkozóján tartott sajtótájékoztatóján a politikus kiemelte, a magyar elnökség idején intenzívebbé váltak, felgyorsultak a tárgyalások Horvátországgal. Optimista megközelítés szerint sikerül a magyar soros elnökség idején lezárni a horvát csatlakozási tárgyalásokat, de néhány hetes-hónapos csúszás nem jelentene kudarcot. Mint közölte, a horvát csatlakozás nem-csak magyar, hanem uniós presztízskérdés is.
Balla Mihály elmondta, az uniós külügyi bizottsági elnökök felvetették egy, a tagállamok közös kül- és biztonságpolitikai fórumának létrehozását. Ezzel összefüggésben és az arab térségben zajló események kapcsán felmerült az EU szomszédságpolitikájának ügye is, amely egyik kiemelt témája lesz a június 24-i Európai Tanács ülésének is.
A találkozón Németh Zsolt külügyi államtitkár hangsúlyozta: a dél-mediterrán térség eseményei nem árnyékolhatják be az uniós keleti szomszédságpolitikát, amelynek elhalványulása az EU hitelességvesztéséhez vezethetne az európai integrációt következetes reformokkal megvalósító keleti szomszédok körében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.