Átterjedhet az európai adósságválság

Hírösszefoglaló
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög, ír és portugál adósságválság az euróövezet központi államaira és egyes kelet-európai államokra is átterjedhet – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) féléves, az európai gazdasági kilátásokról szóló elemzéséből. A valutaalap számításai szerint az idei évben a megújítandó görög, portugál és spanyol államadósság az egyes államok gazdasági kibocsátásának mintegy 10 százalékát teszi ki. Hasonlóan magas újrafinanszírozási terhekkel néz szembe Belgium, Írország és az Egyesült Királyság. Hosszú távon a bajba jutott államokban a legfontosabb tényező a növekedés beindítása; a bővülést az exportképes szektorokra kell alapozni, kevésbé a szolgáltatásokra.
Eközben Görögország elérkezett arra a pontra, ahol szinte minden reális forgatókönyv szerint fenntarthatatlanná vált az adósságdinamika, és „megkezdődött a visszaszámlálás” az adósságátrendezés felé – tették közzé londoni makroelemzők. Megállapításuk szerint a görög államháztartási konszolidációs program nem érte el a kitűzött célokat. A GDP-hez mért tavalyi államháztartási hiány a nyolcszázalékos cél helyett 10,5 százalék volt, a közadósságráta már az év végre eléri a 153 százalékot. Görögországnak „irreálisan alacsony”, 4,6 százalékos piaci kamatra lenne szüksége pénzügyi helyzete rendezéséhez a jelenlegi támogatási program kifutása, 2013 után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.