Az Audiról kérdez Gyurcsány

Május 17-én dönthet a mentelmi bizottság arról, hogy mikor hallgassa meg Gyurcsány Ferencet, akit a sukorói kaszinóberuházás miatt indult büntetőügyben gyanúsítottként kérdeznének az ügyészek. Eközben a volt miniszterelnök az Audi győri beruházásának támogatása miatt kérdést intézett Orbán Viktorhoz. Lázár János (Fidesz) figyelemelterelésnek minősítette az akciót.

Munkatársunktól
2011. 05. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Schiffer kontra Schiffer. Schiffer János (balra), az MSZP országos választmányának elnökhelyettese élesen kritizálta saját unokatestvérét, az LMP-frakcióvezető Schiffer Andrást. A Népszabadságnak ugyanis arról beszélt, hogy az LMP-s rokona által Gyurcsány Ferenc ellen tett feljelentést „szélesebb történelmi tapasztalatok alapján kell vizsgálni”. Úgy véli, az LMP 2009-ben „egyértelműen kampányérdekek miatt” kezdeményezett eljárást a sukorói kaszinóberuházás ügyében. Hozzátette: „Azoknak, akiknek konkrétabb tapasztalatuk van olyan ügyekben, amikor a politikai felelősséget összekeverik a kriminalitással, sokkal érzékenyebbnek kell lenniük.” Ezek után felidézte, hogy apját és Schiffer Andrással közös felmenőjét, Szakasits Árpádot is „ugyanígy, kriminalizálva” vitték el. Schiffer János szerint elfogadhatatlan, hogy a „társadalom tudomásul sem veszi azokat a folyamatokat, amelyek kísértetiesen hasonlítanak egy egypárti rendszer kialakítására”. – Ha ugyanúgy, mint 1946-tól kezdődően, tudomásul vesszük a demokratikus rendszer tönkretételét, a politikai leszámolásokat, akkor ugyanúgy megint megtörténhet minden – fejtette ki Schiffer János. Schiffer András lapunknak elmondta: olyannyira ízléstelennek tartja, hogy családtagja a sajtón keresztül minősítgeti az ügyet, hogy nem is kíván rá reagálni. Annyit azonban hozzátett, hogy „arcátlanság” a sztálinista diktatúra idején koncepciós perben halálra ítélt nagyapját egy lapon említeni a mutyizó volt miniszterelnökkel. (MN)


Tegnap ülésezett az Országgyűlés mentelmi bizottsága, amelynek tagjai egyelőre abban tudtak megállapodni, hogy május 17-én eldöntik, mikor hallgassák meg Gyurcsány Ferencet. A volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte a sukorói kaszinóberuházás miatt indult büntetőeljárással összefüggésben, amelyben Gyurcsányt hivatali visszaéléssel akarják meggyanúsítani. Rubovszky György, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke közölte, a grémium átnézi a vádhatóságtól érkezett dokumentumokat, majd dönt a volt kormányfő meghallgatásáról.
Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán tegnap bejelentette, írásbeli kérdést intéz Orbán Viktorhoz az Audi-gyár fejlesztése miatt. Arra kíváncsi, utasította-e a miniszterelnök a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt arra, hogy különböző állami földterületeket átadjon az autógyártó cégnek. Az MSZP-s politikus azt szeretné megérteni, milyen döntési folyamat végén jutott el a kormány a beruházási döntés támogatásáig.
Lázár János figyelemelterelésnek tartja a volt miniszterelnök felvetéseit. A Fidesz frakcióvezetője kijelentette: az Audi-beruházással kapcsolatos összes döntés bírta és bírja a kormánypárti képviselőcsoport támogatását. A politikus elárulta, hogy a volt kormányfő megszólalásait az utóbbi hetekben egyre nehezebben tudja követni, az a benyomása, „mintha elfáradt volna”, és meg kéne állnia egy kicsit.
– Vannak állami beruházások – egyről biztosan tudunk –, amely kapcsán a magyar igazságszolgáltatásnak és egy szervének, a Legfőbb Ügyészségnek lennének kérdései a volt miniszterelnökhöz – utalt Lázár János arra, hogy Gyurcsány Ferencet hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben. A képviselő szerint tisztázni kell Sukoróval kapcsolatban, hogy ki a felelős a többmilliárdos lopásért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.