Az élővilágot fenyegeti az ártéri beruházás?

Több beruházás, elsősorban egy védmű felépítése kiszáradással fenyegeti az alsó-ausztriai ártéri erdőket a Lobaui Nemzeti Parkban – állítják természetvédők. A Bécs ivóvízkészletét is veszélyeztető beruházást egyelőre nem állítják le.

Hírösszefoglaló
2011. 05. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiszáradás fenyegeti az alsó-ausztriai Lobaui Nemzeti Park ártéri erdeit természetvédők szerint – adta hírül tegnap a Die Presse című osztrák napilap. A zöldek szerint a Duna mentén tervezett védműberuházás súlyos, aligha helyrehozható károkozással fenyeget, ugyanis a folyam hullámterének mesterséges megváltoztatásával jár. Éppen ezért azt szorgalmazzák, hogy a beruházó és a megrendelő a természetvédelmi szempontok fokozott figyelembevételével gondolja újra a terveket.
A lobaui ártér miatt aggódók arra is figyelmeztettek, hogy a környéken több más projektet, például autópálya-alagút építését helyezték kilátásba a döntéshozók. Úgy vélik, ezek egyenként is fenyegetik a különleges vízi élővilág megmaradását, együttesen azonban halálra ítélhetik a sokszínű állat- és növényvilágot. Már javaslatokat is tettek arra, miként lenne elkerülhető a vízszint csökkenése, valamint a hullámtér megváltoztatásának egyéb kritikus hatásai.
A beruházó közel sem annyira pesszimista, mint a természetvédők, a tudósok pedig megosztottak a kérdésben. Azt azonban szinte mindenki belátja, hogy a védművekre szükség van, annál is inkább, mivel a Duna kérdéses árterében található Bécs ivóvizének több forrása.
Mindezekre figyelemmel a megoldást a többség egy áteresztőrendszer beépítésében látja, amely időről időre friss vízzel táplálhatná a lobaui árteret. Ezt valószínűleg a természetvédők is elfogadják. Ám ezzel csak az egyik veszélyforrás hárulhat el, hiszen a várható autópálya-alagút építésével járó vízszintcsökkenés elkerülésére még senki sem állt elő hasonlóan megnyugtató tervekkel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.