Az IMF már nem a régi

Szabó Anna
2011. 05. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elveszítette korábbi szerepét a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és ma már nincs elég tekintélye ahhoz, hogy a puszta jelenlétével biztonságot jelenthessen egy országnak. Jelenleg a piaci nyomás diktál, a kötvénypiaci szereplők bárkit képesek megfélemlíteni – mondta Kopits György közgazdász a Magyar Tudományos Akadémia közgazdasági és jogtudományi osztályának tegnapi tanácskozásán. Az adósságcsapda kikerülésének eszközeiről szóló fórumon elhangzott előadásában Kopits hangsúlyozta: a tavaly megalakult kormánynak bizalmat szavaztak a befektetők, ami a kockázati mutatók és az állampapírok után fizetendő kamatszinteken is meglátszódott. Megítélése szerint a kormány kezdeti „rögtönzései” után elfogadott Széll Kálmán-terv fogadtatása is pozitív volt, ennek köszönhetően ismét kedvező szinten áll hazánk megítélése. A Költségvetési Tanács korábbi elnöke szerint az egyedi gazdaságpolitikai döntések helyett következetesen betartott pénzügyi keretekre és szabályrendszerre van szükség ahhoz, hogy tartósan is megmaradjon Magyarország hitelessége. Ehhez nyújthat segítséget a Költségvetési Hivatal, amelynek legfontosabb feladata a szabályok betartatása, a kormányzat részéről tervezett intézkedések pénzügyi hatásának beárazása és az államháztartási egyenlegek felügyelete.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.