Ázsia lehet a központ

Hírösszefoglaló
2011. 05. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ázsiai kontinens adhatja a világ bruttó termelésének (GDP) 51 százalékát (148 milliárd dollárt) 2050-re egy sikeres nemzeti és regionális politikával – hangzott el az Ázsiai Fejlesztési Bank kormányzótanácsának Hanoiban tegnap véget érő közgyűlésén. A kevésbé optimista forgatókönyv szerint, amely Kína, India, Indonézia és Vietnam gazdasági növekedésének lassulását vetíti előre, a kontinens a világgazdaság 32 százalékát adja majd. A 2050-re vezetővé váló hét gazdaság – Kína, India, Indonézia, Japán, Dél-Korea, Malajzia és Thaiföld – Ázsia növekedésének 90 százalékáért felelhet majd.
A távirati iroda összefoglalója szerint az eseményen azt hangsúlyozták: Ázsia hosszú távú versenyképessége azon múlik, hogy az érintett országok mennyire tudják hatékonyan szabályozni erőforrásaik felhasználását, garantálni a kontinens energiaszükségletének kielégítését, továbbfejleszteni az infrastrukturális hálózatot, biztosítani az élelmiszer-ellátást és a vízkészleteket, valamint azon, hogy sikerül-e továbbra is fenntartani a békét és a stabilitást. Ezen célok eléréséhez és a közös problémák – így elsősorban a növekvő infláció és a működőtőke-áramlás kiszámíthatatlansága – kezeléséhez a kontinens országainak minden eddiginél szorosabb gazdasági együttműködése, a rendelkezésre álló eszközök összehangolása szükséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.