Baleset, tűz, sikkasztás a halasi pszichiátrián

Újabb botrányos esetek híre borzolja az idegeket a kiskunhalasi pszichiátria ügyében: az intézet hírhedt hetes osztályán eltört egy beteg csuklója, és a napokban tűz is keletkezett. A megyei ügyészség és rendőr-főkapitányság eközben több ügyben is nyomoz: információink szerint az igazgatói posztról nemrégiben lemondott Simon Ilona vezetése alatt számos gazdasági jellegű bűncselekmény történhetett, emellett engedély nélkül vágták ki az intézet fáit.

Velkei Tamás
2011. 05. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feljelentést tett a múlt hét közepén a kiskunhalasi Semmelweis-kórház, mert a városban működő pszichiátriáról csuklótáji töréssel szállítottak hozzájuk egy beteget – tájékoztatta a Magyar Nemzetet Mihályné Bornemissza Eleonóra, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Hozzátette: súlyos testi sértés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség, eddig tanúkat hallgattak meg az ügyben, gyanúsított még nincs.
Lengyel János, a kórház orvos igazgatója lapunknak elmondta: azért tettek hivatalból feljelentést, mert felmerült a lehetősége, hogy a kezeltet ellökték vagy megverték. – A gyanú miatt értesítettük a rendőrséget, ám korábban a nyomozások során több esetben is bebizonyosodott: nem mindig van „ügy egy sérülés kapcsán – fűzte hozzá.
Névtelenséget kérő informátorunk elmondta: az eset azon a hetes osztályon történt, amelynek két alkalmazottja tavaly januárban feljelentést tett kollégái ellen, mert azok több alkalommal brutálisan megvertek betegeket, homoszexuális erőszakot követtek el kezelteken, akiket nemegyszer szexuális műsorok előadására is kényszerítettek. Az ügyben azóta bírósági eljárás zajlik, amelynek három ápoló a vádlottja, közülük kettő továbbra is az intézet alkalmazottja.
Az osztályon nem mellesleg a napokban tűz ütött ki, amikor az egyik beteg felgyújtotta ágyát, majd a lángok a padlóra is átterjedtek. – Az esetet utólag jelentették, mert az ápolók még időben el tudták oltani a tüzet – erősítette meg a hírt Taskovics Sándor, a helyi tűzoltóság munkatársa.
– Több ügyben is folyik a nyomozás a kiskunhalasi pszichiátriai intézetben történt bűntettek miatt – tudtuk meg Nánási Lászlótól, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség vezető ügyészétől. A nyomozás kiterjed az intézet által évente lebonyolított nyaraltatásokra is. Információnk szerint az intézet vezetése a pszichiátrián kezelt betegek számláiról nemcsak a kirándulás költségét vette fel, hanem zsebpénzt és egyéb kiadásokra szánt összegeket is, ám utóbbi tételek sorsa kérdéses. Úgy tudjuk, a nyaralásokon az ápolók hozzátartozói és egyéb ismerőseik is részt vettek. Az intézet területén található foglalkoztató építésének körülményeit is vizsgálják, amit ügyészségi forrásunk is megerősített. Nánási László főügyész ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy eddig nem bukkant elő adat a foglalkoztató építésével kapcsolatban.
Hídvégi Klára, az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány képviselője leszögezte, hogy a gyanús pénzügyi tevékenységekkel kapcsolatban maga tett feljelentést az ügyben szervezete nevében; tudomása szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is vizsgálódik az ügyben. Érdeklődtünk az adóhivatalnál, kérdéseinkre lapzártánkig nem érkezett válasz.
A kiskunhalasi rendőrkapitányság mindezek mellett nyomoz az intézmény területén történt fakivágással kapcsolatban is, a gyanú szerint ugyanis tavaly ősszel több nyár- és nyírfát, valamint fenyőt engedély nélkül vágatott ki az azóta posztjáról távozott Simon Ilona igazgató. Ván László városi főkertész kifejtette: úgy értesült a több tíz fa kivágásáról utólag, hogy a városban elterjedt, ő engedélyezte a nővények tarra vágását. Felhívta Simon Ilonát, aki félreértésre hivatkozott, és állította, azért kellett kivágni a fákat, mert bevizsgáltatták, és bebizonyosodott róluk, hogy betegek, ezért életveszélyesek.
Amint azt Mihályné Bornemissza Eleonóra elmondta, hogy a rendőrség ez ügyben sikkasztás miatt nyomoz, vizsgálják, volt-e engedély a fák kivágására, mennyi fa esett áldozatul a vandalizmusnak, s mekkora kár érte ezzel a fenntartó megyei önkormányzatot. Hozzátette: a volt igazgató ellen magánokirat-hamisítás miatt már eddig is folyt nyomozás, ahogy a belső ellenőr ellen csalás, a gazdasági osztályvezető ellen pedig vesztegetés miatt. – A megyei kapitányság gazdaságvédelmi osztálya tavaly november óta nyomoz vesztegetés bűntettének cselekménye miatt ismeretlen tettes ellen, házkutatást is tartottak, amely alkalmával iratokat foglaltak le. Amennyiben a dokumentumok vizsgálatakor más bűncselekmény gyanúja is felmerül, abban is eljárnunk – jelentette ki a szóvivő. Nánási László elmondta: a nyomozás július közepéig tart, de az már most látható, hogy a hatalmas mennyiségű irat és számos tanú meghallgatása miatt meg kell majd hosszabbítani a nyomozás határidejét.
Simon Ilonát nem értük el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.