Barca-verés, trófeatörés

Tizennyolc év szünetet követően győzött tizennyolcadszor a spanyol labdarúgó Király-kupában a Real Madrid, a siker értékét az örök rivális Barcelona elleni, hosszabbítás utáni 1-0 növeli. Az ünneplés lázában Sergio Ramos „megrongálta” a trófeát.

Deák Zsigmond
2011. 05. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha sarkítani akarunk, akkor megállapíthatjuk, hogy a világ jelenlegi legjobb labdarúgóján, Lionel Messin ment el a Barcelona számára az idei spanyol Király-kupa-siker. Az apró argentin ugyanis a Real Madrid elleni, szerda éjjeli valenciai döntőben nem csak magához mérten játszott gyengén, ráadásul a hosszabbításban a saját térfelén veszített labdát, és a kontrából megszerezte a mindent eldöntő gólt a rivális: Di María beadását Cristiano Ronaldo bólintotta mintaszerűen a léc alá. Az első félidő eleve inkább a fővárosiaké volt helyzetekkel és Pepe kapufájával, a másodikban ugyan nem igazán tudtak labdához jutni, de Casillas többször is szépen védett, és a Barcának csak Pedro les miatt érvénytelenített góljára tellett. A hosszabbításban már annyira sem, így az idei második el clásicót a bajnoki döntetlen után a Real nyerte.
Mestere, José Mourinho olyan taktikával ért célt, mint amikor az előző BL-sorozatban ejtette ki a katalánokat a későbbi győztes Interrel. Értékelésében nem tagadta meg önmagát: „Szívesen fogadok minden bírálatot ezután is, ha közben trófeákat nyerek a csapatommal. A nagy játék nem csak a labdabirtoklást jelenti. Tudtuk, hogy képesek vagyunk legyőzni a Barcát, és ezt meg is tettük. A szezonban eddig háromszor csaptunk össze, először kaptunk egy ötöst, utána döntetlenre végeztünk, most pedig mi nyertünk. A nagy csapatok között bármi megtörténhet. Meglátjuk, mit hoznak a BL-meccseink.” A korábbi 25 kupagyőzelem után történetének 10. döntőbeli vereségét elszenvedő katalánok mestere, Pep Guardiola is megemlítette az immár nemzetközi szintű folytatást: „Nem lehet folyton csak győzni, van úgy, hogy csapások érnek. De magunkhoz fogunk térni és erőre kapunk. Ez a vereség segíthet nekünk abban, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a folytatásra, hiszen most még kétszer játszunk a Reallal a Bajnokok Ligája elődöntőjében.” Guardiolának nincs szüksége a tanácsunkra, de az tény, hogy csak bekapott gól után, a 105. percben cserélt először; nyilván szinte lehetetlen lehozni egy Messi- vagy Xavi-szintű klasszist, még ha gyengén játszik is. Vagy Mourinho-szerű erő és tapasztalat kell hozzá.
A trénert méltatta többek között Cristiano Ronaldo – „főképp ő a siker kovácsa” –, valamint Sergio Ramos is – „Mourinho a hajónk kapitánya, akit a halálba is követünk” –; utóbbinak azután afférja támadt az ünneplés során. Amikor a Király-kupával érkező királyi gárdát tegnap hajnalban ötvenezren várták Madridban, a védő leejtette a nyitott tetejű csapatbuszról a trófeát, amely az utcára esett, s nekicsapódott a járműnek. Utóbb azt nyilatkozta, hogy a kupában (amelynek hibátlan mását hamar megkapták) nem keletkezett komoly kár. Kérdés, hogy a barcelonaiak lelke, önbizalma mennyire maradt ép.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.