Beadvány az AB-hoz

2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Téves értékelés. Visszaélés esetén akár öt évre visszamenőleg is kivethető a 98 százalékos különadó – hangsúlyozta Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtószóvivője, arra hivatkozva, hogy sokan tévesen értékelték a testület ezzel kapcsolatos határozatát. (MTI)


Ismét megtámadják az Alkotmánybíróságon (AB) a magánszemélyek különadójáról szóló törvényt a pedagógusok – jelentette ki lapunknak Galló Istvánné. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke leszögezte: az emberi méltóságot sújtotta volna, ha öt évre viszszamenőleg kellett volna visszafizetni a végkielégítéseket, de szerinte a múlt évben fájdalomdíjat kapott embereket is két részre kell osztani. A módosított jogszabály szerint ugyanis mindenkinek fizetnie kell, aki 2010-ben kapott többmilliós végkielégítést, ám a szakszervezet szerint azoktól nem lehetne pénzt követelni, akik a különadóról szóló törvény júliusi elfogadása előtt kaptak pénzt, hiszen az megint visszamenőleg hatna.
Gallóné azt is méltánytalannak tartja, hogy olyan pedagógusokkal fizettessék meg a 98 százalékos adót, akik 30-35 év munkaviszony után, iskolabezárás miatt vesztették el munkahelyüket. Egy középiskolai tanár vagy iskolaigazgató esetében több évtizedes munkaviszony után a 3,5 milliót is elérheti a végkielégítés összege, ám ez nem tisztességtelenül szerzett jövedelem.
A PSZ harmadik aggálya az adózók közötti különbségtétel, amely szerint a polgármestereknek, alpolgármestereknek, országgyűlési és európai parlamenti képviselőknek, egyéb vezetőknek kétmilliós összeghatár felett kell fizetniük, míg a többieknek csak 3,5 millió forint felett. Gallóné szerint az még nem dőlt el, hogy elfogadható mértékű-e a 98 százalékos adó, erről ugyanis később dönt a testület. A szakszervezet egy héten belül benyújtja indítványát az Alkotmánybíróságnak.
Emlékezetes: az Alkotmánybíróság múlt pénteken az alaptörvénybe ütközőnek találta a különadóval kapcsolatos jogszabály 2005-től 2009-ig terjedő visszamenőleges hatályát. A parlament által hétfőn elfogadott változat szerint az állami és önkormányzati működtetésű kifizetőktől származó, 2010. január elsejétől szerzett végkielégítésekre, szabadságmegváltásra, munkavégzés nélküli felmentési időre kapott, 3,5 millió forintnál nagyobb összegű juttatásokra 98 százalékos különadót kell fizetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.