Betegek a Triesztnél lefoglalt kölykök

A magyarországi kutyacsempészek itthoni kapcsolatait is szeretné felderíteni az olasz rendőrség, miután a napokban a sokadik, kutyakölyköket illegálisan szállító magyar állampolgárt fogták el. A Magyar Állatorvosi Kamara körlevélben figyelmeztette tagjait arra, hogy Olaszországban szigorúan ellenőriznek és büntetnek a hatóságok.

2011. 05. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két magyar ellen is indult eljárás állatcsempészet és -kínzás miatt Olaszországban a héten. Mint arról beszámoltunk, Veronánál az autópálya-rendőrség tetten ért egy magyar kamionost, amikor nyolc, alig néhány hetes kölyökkutyát adott át egy olasz férfinak. Triesztnél egy magyar személyautót állítottak meg a rendőrök. A járművet vezető nő szinte dührohamot kapott, amikor a rendőrök a hátsó ülésen, takaró alá rejtve megtalálták a huszonhét, Magyarországról csempészett, alig hathetes, nagy értékű kölyökkutyát. Kórházba vitték őket, közülük legalább nyolcnál feltehetőleg parvo betegséget állapítottak meg az állatorvosok, kevés az esélyük a túlélésre. A magyar nő összesen öt egészségügyi bizonylatot tudott bemutatni, ráadásul ezeken hathetesekként tüntették fel a kiskutyákat, miközben három hónaposnál fiatalabb kölyköket tilos Olaszországba szállítani. Kiderült, hogy az állatokat egy Emilia Romagna-i felvásárlónak szánta a gyanúsított.
Az ügyben nyomozás indult, ezúttal nemcsak Olaszországban, hanem Magyarországon is. A rendőrök azt remélik, sikerül felderíteniük a nő kapcsolatait, és azokat az embereket, akiknek még közük van az állatcsempészethez – tájékoztatta a Geapress hírügynökséget Daniele la Gioia, a vizsgálat vezetője. A lap szerint a nyomozás igen nehézkes a hasonló ügyekben, főként, ha a gyakran külföldi gyanúsítottat nem helyezik előzetes letartóztatásba. Ezt azonban csak akkor tehetik meg, ha sikerül bizonyítaniuk, hogy a bűncselekményt többen, szervezetten követték el. A jelenleg rendelkezésükre álló eszközökkel azonban ez szinte lehetetlen.
A most feljelentett magyar nő például szabadon távozhatott, azóta már talán haza is tért. Ha vádat emelnek ellene és bíróság elé kerül az ügy, valószínűleg nem megy el a tárgyalásra, mert a két ország rendőrségei közötti együttműködési megállapodás ellenére azt ilyen esetekben nem alkalmazzák – írta a lap. Így hiába a szigorú olasz törvény, amely háromezertől tizenötezer euróig terjedő pénzbírsággal és akár egy év börtönnel fenyegeti az elkövetőt, a jogszabálynak nem tudnak érvényt szerezni.
A Nemzeti Nyomozó Irodába egyelőre nem érkezett megkeresés az olasz féltől – tájékoztatta lapunkat Bartha László szóvivő. Mint arról beszámoltunk, az utóbbi időszakban Olaszországban egyre több, kölyökkutya-csempészettel gyanúsított magyar állampolgár ellen indítanak eljárást.
Egy, a közelmúltbeli esetre utalva a napokban körlevelet küldött tagjainak a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁK). Felhívták az állatorvosok figyelmét arra, hogy Olaszországba nem vihető be jogszerűen három hónapos kor alatti, veszettség ellen be nem oltott állat, és hogy a szállítmányokat minden esetben hivatalosan, megfelelő iratokkal kell elindítani. Tudatták azt is, hogy az olasz hatóságok rendszeresen ellenőriznek, és eljárást indítanak a szabályszegők ellen. A MÁK szerint e feltételekre célszerű felhívni az érintett magánszemélyek és a cégek, kereskedők figyelmét is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.