Bin Laden halála miatt perelik Merkelt

Az al-Kaida szellemi vezérének halála jelentős utózengéseket váltott ki Németországban: feljelentették Angela Merkel kancellárt, mert amikor a hírről tudomást szerezve a mikrofon elé lépett, azt találta mondani: „Örülök annak, hogy sikerült Bin Ladent megölni.”

Stefan Lázár
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem mindenki osztja a parlament CDU/CSU frakcióját vezető Volker Kauder nézeteit, aki azzal vette védelmébe a kancellár kritizált nyilatkozatát, hogy „mint keresztény ítélem meg a világban fellépő gonoszságot. Bin Laden ide tartozott és ezért lehet örülni annak, hogy egy elvetemülttel kevesebb van a világon”. A büntető törvénykönyv 140. paragrafusára hivatkozva, miszerint „aki törvényellenes tettet nyilvánosan jóváhagy, az három évre terjedő szabadságvesztéssel, vagy pénzbírsággal büntethető” az ötvennégy éves hamburgi jogász és bíró, Heinz Uthmann szándékos bűncselekménynek tartja Bin Laden likvidálását és ebből a meggyőződésből jelentette fel Angela Merkelt az államügyészségnél. Lépését így kommentálta: „A politikai ellenség halálát nem lehet nyilvánosan ünnepelni. Merkel nyilatkozata távol áll az emberi méltóságtól, a könyörülettől, a jogállamtól.” A hamburgi államügyészség a feljelentést Berlinbe továbbította, mert ott hangzott el a kancellár nyilatkozata. A hamburgi bíróság távol tartja magát Uthmann lepésétől, amire a bíró magánszemélyként szánta el magát.
A szövetségi titkosszolgálat (BND) a terrorcselekmények új fajtáját tartja fenyegetőnek Németország számára. A szervezetet vezető Ernst Uhrlau nem központilag szervezett megtorló merényletektől tart, hanem fanatikus iszlám személyek önálló akcióitól. „Ezek nem határozott struktúrával rendelkező kapcsolatok tagjai, hanem a szent háború szolgálatában vállalkoznak egyéni bosszúra” – hangoztatta a BND vezetője, aki a jemeni al-Kaida parancsnokát, Anvar al-Avlakit tartja alkalmasnak arra, hogy átvegye Bin Laden szerepét.
A titkosszolgálat óva intése késztette a német államvasutat (DB) arra, hogy a Berlinből a svájci Interlakenbe igyekvő ICE 374-es expresszt mellékvágányra terelje és az utasokat evakuálja, azt követően, hogy a vonat bisztrókocsijában „Allah mindegyikőnket megöli” feliratot viselő CD-t találtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.