Bizonyítékokat ismertettek Rohácékkal?

Csibra Tibor
2011. 05. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem derült ki lapzártánkig, hogy a rendőrség tegnap Jozef Rohác, illetve a védelem elé tárta-e azokat a tárgyi bizonyítékokat, amelyek a szlovák férfi érintettségét hivatottak igazolni az 1998-ban Fenyő János médiavállalkozó ellen elkövetett emberölés ügyében. Az ominózus dokumentum szerint Roháctól két éve – a Seres Zoltán elleni, 1997-es merényletkísérlet miatt indított büntetőeljárás alatti letartóztatása során – vettek DNS-mintát, amely megegyezik a Fenyő-gyilkosság helyszínén a tettes által hátrahagyott ruhákban találtakkal. A Fenyő-ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) e dokumentumok alapján kérte Rohác kiadatását februárban Szlovákiától. A férfit a Seres-merényletben bizonyíték hiányában felmentették, robbanószerrel visszaélés miatt két év börtönnel sújtották, de ezt már előzetesben leülte, így szabadon tért haza.
Az említett DNS-egyezőséget igazoló jelentésről a napokban kiderült: nem februárban született, akár két éve a nyomozó hatóságok rendelkezésére állt, Rohác ellen mégsem indítottak eljárást a Fenyő-ügyben. Elképzelhető, hogy a történteknek fegyelmi következményük lesz, a feltételezhető mulasztás miatt vizsgálatot indított a Fővárosi Főügyészség. A rendőrségnek a számonkérésre adott első válaszát Ihász Sándor, a vádhatóság vezetője úgy minősítette: „az magyarázkodásnak is gyenge”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.