Budakeszi állatünnep

Győr Ágnes
2011. 05. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabadon engedik vasárnap a madarak és fák napja alkalmából a Budakeszi Vadasparkban azokat a madarakat, amelyek korábban sérülten kerültek a parkhoz. – Évente 20-25 sebesült szárnyast hoznak be hozzánk – mondta el lapunknak Bene Zsolt, a Budakeszi Vadaspark igazgatója. Kifejtette, az emberi tevékenységek miatt sok madár kényszerül arra, hogy a városokon belül veszélyes helyen verjen tanyát. A park átmeneti vendégei közül sokan elektromos vezetéknek vagy üvegnek ütközve sérültek meg, de az sem ritka, hogy a park munkatársaira marad egy-egy a fészekből kiesett fióka felnevelése – tette hozzá.
Számos program várja azokat, akik vasárnap kilátogatnak a vadasparkba. Délelőtt tíz órától délután háromig a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület, a Duna–Ipoly Nemzeti Park, a Europe Direct és a Budakeszi Vadaspark közös családi vetélkedőjén vehetnek részt az érdeklődők. Kiskerti ornitológia címmel a tizenegykor kezdődő előadáson bemutatják a szervezők a közismertebb madarak élőhelyi, táplálkozási, fészkelési szokásait. Ezután díjakat osztanak az iskolásoknak tavasszal meghirdetett Év fája és Év madara festménypályázat nyerteseinek.
Az európai államok 1902. május 19-én Párizsban egyezményt kötöttek a mezőgazdaságban hasznos madarak védelmére. Ugyanebben az évben Chernel István ornitológus Magyarországon megszervezte a madarak és fák napját, amelyet 1996 óta hivatalosan május 10-én ünneplünk.

Programok a Rexnél is. A madarak és fák napját ünnepli május 14-én 10-től 16 óráig a Rex Kutyaotthon Alapítvány is az Állatszigeten (1048 Budapest, Óceánárok utca 33.). A családi napon természetfilm-vetítés, előadás, kutyabemutató, koncert, lovaglás állatsimogató várja a vendégeket. (N. Á.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.