Cozma-per: ítélet júniusban?

A Veszprém Megyei Bíróság egy hónap múlva akár ki is hirdetheti az elsőfokú ítéletet a Marian Cozma meggyilkolásával kapcsolatos perben – tudtuk meg. A tegnapi tárgyaláson korábbi tanúvallomásokat ismertetett a bíróság, amelyekből kiderült: az egyik elkövetési eszközt egy veszprémi patakparton hagyták az elkövetők, valamint hogy a párhuzamosan futó garázdasági per hatodrendű vádlottja, Raffael János a Balaton környékének egyik keresztapája, aki akár 1200 embert is képes mozgósítani.

Velkei Tamás
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június első felében, de lehet, hogy már a hónap elején megszülethet az elsőfokú ítélet Marian Cozma meggyilkolásának ügyében a bírói tanács reményei szerint – értesült lapunk bírósági forrásból.
A per tegnap folytatódó tárgyalási napján először Ilyés Ferenc és Uros Vilovszki kézilabdázók vallomásait ismertette Németh Balázs tanácsvezető bíró. – Cozma úgy dőlt össze, mint a rongy – hangzott el a szerb Vilovszki vallomásában, aki szerint a kinti verekedésben csapattársára egyből rátámadt az általa csillagos pólósnak titulált Raffael Sándor elsőrendű vádlott. Az elhangzottakkal kapcsolatban Raffael megjegyezte: ha így történt volna, azonnal lábon szúrja Marian Cozmát, mert a hat-nyolc ember gyűrűjében halálfélelme volt.
A kézilabdázó emlékei szerint ezután rengeteg cigány férfi tódult ki a bárból, akik közül – Sztojka Iván harmadrendű vádlottal az élen – többen is kergetni kezdték.
Ilyés Ferenc ismertetett vallomásából kiderült: nemcsak Cozmát, de Zsarko Sesum kézilabdázót is megrugdosták. – Ahogy Marian földre került, csőlátásom lett, csak rá koncentráltam, vízért, mentőért ordítoztam. Megpróbáltam a nyelvét kihúzni, de a feje folyton oldalra dőlt – állt Ilyés vallomásában.
Raffael és a másodrendű vádlott Németh Győző erre egyöntetűen kijelentették: egyikük sem verekedett Marian Cozmával.
Ezt követően a bíróság védett tanúk vallomásait ismertette. NN22 tanú vallomásában az áll, Baracskán egy zárkában volt a gyilkossági ügy negyedrendű vádlottjával, Pál Gáborral, aki hangoztatta: az egyik kés egy patak felett átívelő híd partján található, ám hogy csak kidobták, netán oda rejtették, arról nem szólt. Pál bosszankodva leszögezte azt is: még egyszer ilyen boszszúállásban nem vesz részt.
Pál volt barátnője, D. Rita Bernadett vallomása rámutat: kedvese azt állította, hogy „Csoki” (Raffael Sándor) hazafelé kijelentette, „ha gond van, elviszi a balhét”, míg Németh másnap azt hajtogatta: „Jaj, mit tettem, soha többé nem jöhetek haza; ezért életfogytiglant kapok!”
NN21 – aki egy ideig egy zárkában ült Karsai Henrikkel, a gyilkossági ügytől külön kezelt, csoportosan elkövetett garázdasági per tizenkettedrendű vádlottjával – előadta: Karsai istenként tisztelte az ügy hatodrendű vádlottját, Raffael Jánost, mint mondta, ő a „legideálisabb maffiavezér”. Kifejtette a tanúnak, hogy „Rafi”, ha kell, 1200 embert is képes verbuválni, ahogy hasonlóra volt is példa 2008-ban az emlékezetes siófoki vonulás során, amikor a neki védelmi pénzt fizetni nem akaró vállalkozóknak demonstrálta erejét. Hozzátette: főnöke lányok futtatásából él, több száz prostituált dolgozik neki szerte Európában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.