Csak helytállásra telt

Deák Zsigmond
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marad a már másfél évtizede megszokott mondat a hagyományos májusi öttusa Világkupa férfiversenye kapcsán: legutóbb 1996-ban, Balogh Gábor révén született hazai diadal. A viadal 1963-tól datált kezdete óta természetesen magyar fölény mutatható ki, éppen ezért feltűnő a hosszú kihagyás. Tegnap négy honfitársunk próbálkozott meg a harminchat fős döntőben Százhalombattán a helytállással, Tibolya Péternél hamar kiderült, hogy nem fog menni, Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány megjegyzése alapján amit lehetett, azt elrontott…
A szakvezető azért mentségként hozzáfűzte, az amerikai Világkupán történt kizárása bizonyára nem tett jót a lelkének. Ami a többieket illeti, Demeter Bence a középmezőnyben hajtott végig, az előző két Világkupán kiválóan szerepelt (1. és 2. hely), Marosi Ádám a nyolcadik, a sportorvosiját egy ideig állítólagos szívpanaszok miatt nélkülöző Kasza Róbert a tizedik pozícióban kezdte a futásból és lövészetből álló kombinált zárószámot. Amelynek első köre végén az ötödik és hatodik helyre jöttek fel, elérhető közelségbe a dobogóhoz. Ám ez végül nem sikerült, Marosi maradt ötödik, Kasza viszont leszakadt a tizennyolcadik helyre. „Minden összeesküdött ellenem, sok biztatót most nem is tudok mondani. Legfeljebb annyit, hogy innen már csak jobb jöhet” – jegyezte meg utóbbi.
Marosi ennél azért érthető módon pozitívabban nyilatkozott: „Nagyon jól kezdtem a vívást, ám aztán szellemi fáradtság fogott el, az úszás ebben a hidegben nagyszerűen ment, a lovaglás kevésbé, a kombinációból a futás újra jól sikerült. Erre a versenyre lehet majd alapozni a jövőben.”
Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány is így gondolja. Mint értékelésében elmondta, Marosival elégedett, de a végül tizenegyedik helyen záró Demeter Bence és a versenyhiánnyal küzdő Kasza is keményen harcolt. A következő Világkupán, május végén Kínában Marosin kívül a többiek indulnak, mert ez fontos a válogatás szempontjából. A nőknél szintén ott lesznek a mieink a Távol-Keleten, már csak azért is, mert a hazai verseny rosszul sikerült, múlt szombaton Tóth Adrienn 16., Kovács Sarolta 28., Gyenesei Leila csak a 30. lett. Erre ugyanazt mondhatjuk, mint Kasza Róbert: csak jobb jöhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.