Csaknem hárommilliárdos hitel

Hírösszefoglaló
2011. 05. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ötéves futamidővel 2,76 milliárd forint hitelt vesz fel Pécs önkormányzata a működés finanszírozására tárgyalásos közbeszerzési eljárásban – derül ki az európai uniós közbeszerzési értesítőből. Ingatlanfedezetet nem adnak, fedezetként a költségvetési elszámolási számlán rendelkezésre álló pénz szolgál – olvasható a részvételi felhívásban. A forinthitel futamideje 60 hónap, egy év türelmi idővel.
Az önkormányzat 2011. évi költségvetése – a honlapon olvasható közgyűlési határozat szerint – az átmeneti finanszírozási problémák megoldására hétmilliárd forint folyószámla-hitelkeret megnyitását és egymilliárd forint beruházási hitel felvételét irányozza elő. Ezen felül van az a 2,76 milliárd forint, ami a költségvetési előirányzat szerint rövid lejáratú hitel lenne. Ez az összeg megegyezik a közbeszerzés tárgyában megnevezett 60 hónap futamidejű hitel összegével. Pécs adósságállománya 34,1 milliárd forint volt 2009 végén az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentése szerint.
Március végén Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára egy nyilvános tanácskozáson azt mondta, a tervek szerint az önkormányzatok az Államadósság Kezelő Központon keresztül vehetnek majd fel hiteleket, hogy azok olcsóbbak és a költségvetés számára átláthatóbbak legyenek. Az önkormányzati szektor 0,9 százalékos deficitje miatt nem teljesült ugyanis 2010-ben a 3,8 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány, hanem 4,2 százalék lett. A Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly decemberben 190 milliárd forintra becsülte az önkormányzatok éves hiányát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.