Csalóka olajárcsökkenés

Erdősi Csaba
2011. 05. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a tegnapi hírfolyamban előkelő helyre verekedték fel magukat az olaj árcsökkenését és az Oszama bin Laden halálhírét összefüggésbe hozó tudósítások, a kapcsolat, ha egyáltalán létezik, minden bizonnyal nem lesz trendfordító erejű. Az esés egyfelől nem volt nagy, a nyitást követő másfél százalékos mínusz lapzártánk idejére már szűk fél százalékra olvadt New Yorkban, másrészt egy sor meghatározó börze, például a londoni, a hongkongi és a pekingi is zárva tartott, tehát nem alkothatunk teljes körű képet a történtekről. Barta Judit, a GKI elemzője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a halálhír nem fogja befolyásolni Kína, India és a többi rohamléptekkel fejlődő ország olajéhségét, a kínálat szűkössége ezért továbbra is magas árakat eredményez majd.
Más elemzők viszont úgy vélik, az al-Kaidára mért csapás javította a globális egyensúlyt és biztonságot, ami nyugtatólag hathat a piacokra. Ezt látszik alátámasztani, hogy kétheti csúcsára erősödött tegnap a dollár árfolyama, és a tőzsdeindexek is felfelé indultak el. Igaz, sem a zöldhasú, sem a papírok jó teljesítményét nem lehet elválasztani az egyéb jó hírektől, például az európai feldolgozóipar bővülésétől és a dél-koreai export új csúcsra jutásától. Az olaj árával együtt mozgó arany árfolyama is eséssel reagált a hírekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.